2024. szeptember 28., szombat

Aleksandar Vučić New Yorkban

A béke mindennél fontosabb

A New York-i csúcstalálkozó egyik panelbeszélgetésén Aleksandar Vučić, Szerbia elnöke kijelentette, hogy manapság a béke mindennél fontosabb, de senki sem tekinti azt valódi értéknek.

– Fontos, hogy béke legyen, ne konfliktusok – mondta Vučić elnök a New York-i panelen. Hozzátette, hogy a nemzetközi jogot elsősorban a nagyhatalmak alkalmazzák, és a békét saját érdekeik szerint használják ki. – Minden nagyhatalmat emlékeztetni kell arra, hogy nem szabad visszaélni a nemzetközi joggal – mondta.

– Szerbia támogatja a Jövő Paktumát, annak ellenére, hogy jobb megértést vár el a kis országok számára – mondta a szerb elnök.

Vučić kiemelte, hogy fontos megtalálni az egyensúlyt a nyugati érdekek, a jogállamiság és más országok követelései között.

Szerbia tiszteletben tartja a nemzetközi jog normáit és szabályait, modern országként magas növekedési rátával rendelkezik, de nem hajlandó feláldozni hagyományos értékeit – mondta Vučić.

Vučić elnök New Yorkban, a találkozó előtt az újságíróknak kijelentette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1244-es határozata értelmében a pristinai ideiglenes önkormányzati intézményeknek nincs joguk fegyveres erők létrehozására.

– Ez nem veszélyezteti Szerbia hadseregét, de kétségtelenül veszélyeztetheti a koszovói szerbek túlélését – mondta Vučić, amikor az újságírók arra kérték, hogy kommentálja a pristinai ideiglenes önkormányzat védelmi miniszterének kijelentését, miszerint átalakítanák a koszovói biztonsági erőket hadsereggé.

Nyitókép: Fotó:Beta