2024. augusztus 17., szombat

A pedagógusok fizetése elmarad az átlagbértől

Szerbia lakosságának 4 százaléka írástudatlan – Nincs oktatási stratégia

Szerbiában még ma is az írástudatlanság uralkodik! – vélekedik Jelena Zejak, a Vajdasági Tanügyi Dolgozók Független Szakszervezete szabadkai bizottságának elnöke, aki elmondta, hogy bár az általános iskolai oktatás kötelező, mégis Szerbiában mintegy 1,3 millió ember nem fejezte be általános iskolai tanulmányait. A 2008-as adatok szerint az ország lakosságának 4 százaléka írástudatlan, míg az európai átlag 1,5 százalék. A köztársasági statisztikai intézet kimutatása szerint 227 ezren az ujjlenyomatukkal írnak alá, közülük 126 127-en csak az 1-3. osztályt fejezték be.

– A cél az, hogy mindenkit bekapcsoljuk az oktatásba – hangsúlyozta az elnök asszony – Az ezen a héten zajló akciónak a témája is ez. A szakszervezetünk különböző aktivitásokkal bekapcsolódik a 1 Goal, education for all elnevezésű akcióba. Oktatással a szegénység ellen rajz- és irodalmi pályázatot hirdettünk, amelynek díjkiosztóját pénteken tartjuk Zomborban, valamint sajtótájékoztatókat szervezünk, hogy felhívjuk a közvélemény figyelmét a tanügyben tapasztalható visszásságokra.

Ahogy azt Češljar Kiss Ottília és Marijana Vujčić elnökségi tagok hangsúlyozták, a legnagyobb probléma, hogy nincs precízen kidolgozott oktatási stratégiánk, nem tudjuk mi is valójában az oktatás célja. A racionalizáció szükségességét is mind jobban hangsúlyozzák, de még mindig nincs pontos elképzelés, hogy miként is kellene végrehajtani. Emellett arra is felhívták a figyelmet, hogy a tanügyben az átlagkereset 2009 decemberében 36 307 dinár volt, ami 1,3 százalékkal kevesebb mint a szerbiai átlagbér és 5500 dinárral kevesebb a fogyasztói kosárnál. Elmondták, mindent meg kell tenni, hogy mihamarabb elkészüljön a fizetésekről szóló törvény.