2024. július 18., csütörtök

Sorsok a mézeskalácsház romjai között

Puha pihe, avagy a családi kapcsolatok szerepe – Szombaton bemutatót tart a Zentai Magyar Kamaraszínház

A Zentai Magyar Kamaraszínház Aly Taylor kortárs angol drámaíró Puha pihe (Cotton Wool) című színdarabját mutatja be szombaton este fél nyolckor a Művelődési Házban. E darabot magyar nyelven ezidáig csupán egy társulat, a Csiky Gergely Állami Magyar Színház mutatta be Temesváron. A történetben az az igazán megkapó, hogy a valóság és egy mitikus világ között lavíroz. Olyan emberi értékeket és erkölcsi kérdéseket vonultat fel, amelyek mostanság nagyon ritkák – tudtuk meg Góli Kornéliától. Az előadás dramaturgja megjegyezte továbbá: olyan korszakban élünk, amikor szeretünk elsiklani a lényeges dolgok felett, legyen szó a testvéri szeretetről vagy a szülők és a gyermekeik közti viszonyról. Kicsit elbagatellizáljuk ezeket, és nem igazán megyünk bele e kérdések mélységébe. Kornélia szerint azonban a Puha pihe ennek a kérdéskörnek a vizsgálatát nagyon magas szintre emelte.

Kálló Béla, a színdarab rendezője szerint Aly Taylor alkotása olyan emberi történet, amely a világ bármely pontján, így Zentán is meg tud szólalni és itt is igencsak aktuális.

A darab az első olvasatban tinikomédia, ám olyan tartalmakat is hordoz, amelyek akár egy ötvenévest is megrázhatnak és elgondolkodtathatnak. Sőt, olyan érzéseket is tud ébreszteni benne, amelyek által szembesül önmagával, a saját helyzetével és a világhoz való viszonyával – nyilatkozta Kálló.

Az előadás zenéjét Verebes Ernő szerezte. Elmondta, hogy a színdarabot aláfestő zene is két dimenzióban van jelen. Az egyik egy reális hangzás, amit megszoktunk, a másik ennek egy átalakított változata, ami részben hangszerpreparáció, részben pedig elektronikus. Verebes elmondta, hogy lényegében ezzel próbálta érzékeltetni a kettős dimenziót.

A színdarabban az idősebbik testvért, Callumot Baráth Attila alakítja, aki elmondta, hogy egy gyermek normális esetben egy mézeskalácsházban nő fel, s miközben fejlődik, ebből eszeget. A darab hősei esetében viszont ez a mézeskalácsház összeomlott, ők pedig egymásra utalva maradtak a sötét valóságban.

Mácsai Endre az öccs, Gussie szerepét játssza, s elmondása szerint leginkább belemélyed a fantázia és a valóság közötti térbe.

– Szerintem mindenhol a világban, de leginkább nálunk a kusza családi viszonyok között felnövő fiatalok számára óriási megpróbáltatás a boldogulás, efelett viszont elsiklik az ember, pedig ők nagyon sok, velük történő dolgot nem tudnak feldolgozni, s ezzel nem igazán foglalkoznak az emberek. Ilyenkor mutatkozik meg az, hogy a testvéri szeretet mennyire fontos, és hogy az emberi kapcsolat mennyit tud segíteni ebben a dologban – nyilatkozta Mácsai.

Pámer Csilla Harrietet alakítja, aki belecsöppen a két testvér világába, s persze hozza magával a saját történetét is, ami folyamatosan bontakozik ki a darab során. Csillától megtudtuk, hogy az alkotásban három személy sorsát ismerhetjük meg, ezek sokban hasonlítanak egymásra, de mégis különböznek.

– E sorsok pont abban nem azonosak, hogy milyen kérdést feszegetnek. Hogy valójában mik is ők, kik is ők, mi is történik velük, mit akarnak, illetve tudják-e, hogy mit akarnak? Szerintem pont ezek azok a kérdések, amelyek mindenkit foglalkoztatnak, és amelyekre mindannyian keressük a választ – nyilatkozta Csilla.

Kálló Béla az előadásban szereplő színészekkel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy számukra ez a darab tulajdonképpen belépő a szakmába. Elmondta: azon túl, hogy elkészült egy profi színházi előadás, valójában három olyan kiemelkedő tehetségnek a munkája lesz látható a színpadon, akikre a jövőben igenis oda kell majd figyelni. Kálló szerint ez az előadás kiváló lehetőség arra, hogy mindenki láthassa őket azokban a színekben, amelyekben a legjobban meg tudják mutatni magukat.