2024. július 18., csütörtök

Filmet forgat az artNova

Az alkotás a vajdasági magyar fiatalok helyzetéről, problémáiról, örömeiről szól majd

A bácskossuthfalvi artNova Művészetkedvelők Egyesülete egy film forgatásába kezdett, amely a vajdasági magyar fiatalok életét veszi górcső alá. A dokumentarista elemeket felvonultató játékfilm a fiatalok helyzetét, problémáit, örömeit, történeteiket, kilátásaikat lesz hivatott bemutatni –tudtuk meg Dózsa Szilárdtól, az egyesület elnökétől.

– A film egy érdekes átmenet lesz dokumentum- és játékfilm között. Tényszerű és egyben szórakoztató is lesz. A forgatókönyv legtöbb szegmensét már kidolgoztuk, bár néhány elem még várat magára. Talán ebben segítségünkre lehetnek azon olvasók, akik történeteikkel hozzájárulnának a film elkészítéséhez. Örömmel várunk minden érdeklődőt! Örülnénk, ha fiataljaink elmondanák, hogyan érzik magukat abban a környezetben, amelyben élnek, milyen kilátásaik vannak, hogyan látják a jövőt, milyen nehézségekkel küszködnek, vagy éppen származik-e valamiféle előnyük abból, hogy itt, ebben a környezetben fel tudják találni magukat. Természetesen olyan érdekes történeteket is várunk, ami csakis ebben a szituációban, vajdasági magyarként történhetett meg – nyilatkozta Szilárd, aki egyben azt is elárulta, hogy minden bizonnyal még idén bemutatják az alkotást. Az artNova Művészkedvelők Egyesülete 2006 tavaszán alakult meg, s a tagságot ekkor egy kis baráti társaság alkotta. A kezdeményezés célja az volt, hogy fiataljaink egy olyan közösségben éljenek, amelynek színes, gazdag, az új irányzatok iránt nyitott, a hagyományait megőrző kulturális élete van. Ahol jól érzik magukat, van jövőképük, a társadalom megadja az egyéni és közösségi érvényesülés lehetőségét. Az egyesület fő célja, hogy kibontakozási lehetőséget nyújtson az amatőr művészek számára, és hogy megismertessék a helyi fiatalságot az aktuális és újszerű művészeti irányzatokkal/formákkal, egyben a helyi kulturális élet fejlesztését és gazdagítását is célul tűzve. Ezenkívül természetesen az egyesület tagjai szeretnék elősegíteni a szülőfalujukban élő fiataloknak a szülőföldön való maradását is. Az artNova az idén több kisfilmet is leforgatott, ezek közül egy kiérdemelte a magyarországi Generali Biztosító Zrt. versenyének fődíját is – nyilatkozta Dózsa Szilárd. E tevékenységen kívül említést érdemel a Vasárnap Délután Hobbi-zenekar munkája is, amely olyan zene- és irodalombarát fiatalok csoportjából alakult meg, akik magyar költők verseit zenésítik meg, ezáltal közelebb hozva az irodalmat a nagyközönséghez. Mivel Bácskossuthfalván már sok éve nem működik a színház, az egyesület tagjai számos alkalommal szerveztek színházlátogatói utat a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházba, amelyen bárki részt vehetett.

– Egyesületünknek létezik egy úgynevezett Alternatív Műhelye, ide várunk minden olyan érdeklődőt, akik kötetlen művészi munkájuknak helyet szeretnének találni –ecsetelte tovább az egyesület tevékenységét Szilárd, aki egyben azt is megemlítette, hogy az artNova együttműködik a faluban tevékenykedő többi civil szervezettel, intézménnyel és vállalattal is, és 2007 óta velük karöltve szervezik meg a falu leglátogatottabb rendezvényét, a Farsangi Karnevált, de részt vesz más helybéli események megrendezésében is.

A jövőbeni terveket illetőleg megtudtuk, hogy tavasszal egy nagyobb játékfilm forgatásába is bele szeretnének vágni, de az álmaik közt szerepel egy igazi akciófilm is. Az egyesület ajtaja természetesen minden olyan személy előtt nyitva áll, aki művészi vagy szervezői munkához keres segítséget és társakat. Az egyesületről a 063/89-15-261 mobilszámon, illetve az artnova@freemail.hu e-mail címen, illetve személyesen a bácskossuthfalvi színház második emeletén lévő irodahelyiségben érdeklődhetnek az érintettek.