2024. július 17., szerda

A többség nem tandíjköteles?

Szeged város önkormányzata megoldást keres a vajdasági diákok részére

Az elmúlt napokban rendszeresen foglalkoztunk azzal, hogy a Szegeden tanuló középiskolások szülei arról panaszkodtak, a tanév megkezdése után jelezték gyerekeiknek egyes középiskolákban, hogy tandíjköteles kategóriába tartoznak. Állami támogatást csak akkor igényelhet utánuk ugyanis az oktatási intézmény fenntartója, ha a szülő három hónapot meghaladó tartózkodásra jogosító engedéllyel rendelkezik, és kereső tevékenységet folytat. Amennyiben ez a feltétel nem áll fenn, a tanulónak tandíjat kell fizetnie.

Több szegedi középiskolában úgy értesültem, hogy a diákok, szülők a tandíj fizetésére vonatkozó határozatot nem kaptak. Tájékoztatást kaptak arról, hogy a megváltozott jogszabályok szerint valószínűleg tandíjat kell fizetniük. De jelen pillanatban az iskolák vezetői és a szegedi önkormányzat közösen keresi a megoldást, hogy milyen módon, milyen kedvezményekben részesíthetők a vajdasági diákok – tájékoztatott bennünket Kardos János, Szeged város önkormányzata Oktatási-, Kulturális- és Sportirodájának vezetője.

– Úgy értesültem, hogy a vajdasági tanulók többségét a tandíjfizetési kötelezettség nem érinti, mert rendelkezik azokkal a papírokkal, amelyek alapján a jogszabály lehetővé teszi a tandíjmentes részvételüket az oktatásban. Úgy gondolom, Szeged város önkormányzata megoldást fog találni e problémára.