2024. július 18., csütörtök

Számos vajdasági pályázó, sok érvénytelen pályázat

Ady Endre-ösztöndíjpályázat

A magyarországi Oktat ásért Közalapítvány Ady Endre-ösztöndíjpályázatán az előzetesen eltervezett 50 helyett 138 vajdasági tanulót részesítettek támogatásban – tudtuk meg Kormányos Róbert től, a pályázatot régiónkban lebonyolító zentai Bolyai Farkas Alapítvány elnökétől, aki elmondta azt is, hogy a tartományunkból és Erdélyből érkező pályázók magas aránya miatt az ösztöndíjalap is 30 millió forintról 40 millióra duzzadt. Vajdaságból összesen 795-en pályáztak, Erdélyből 1146, Kárpátaljáról 306, Felvidékről pedig 75 diák jelentkezett. Ezek közül Erdélyből 197, Vajdaságból 138, Kárpátaljáról 51, Felvidékről pedig 14 kérelmet részesítettek támogatásban.

A Bolyai Farkas Alapítvány elnöke megjegyezte azt is, hogy a tartományunkból beérkezett pályázatok közül sokan hiányos, illetve érvénytelen pályázatot adtak át, s ezért a következő kiírás alkalmával a formanyomtatványok mellé kitöltési mintapéldányokat is mellékelnek azért, hogy a pályázaton résztvevőknek ne formai hibák miatt kelljen elesniük a támogatástól. Kormányos szerint 192 ilyen kérelem érkezett az alapítványhoz.

A nyerteseknek egyébként a napokban postázzák a hivatalos értesítéseket és a támogatási szerződéseket, s amint a tanulók szülei visszaküldik ezeket, folyósítják az ösztöndíj első részét is. Kormányos Róbert egyben megjegyezte azt is, hogy mivel nem a magyarországi, hanem a zentai székhelyű Bolyai Farkas Alapítvány utalja át ezeket az összegeket, az érintetteknek nem kell devizaszámlát nyitniuk, hanem elegendő lesz a hazai bankszámlájuk számát megadniuk a szerződés visszaküldendő példányain. Mint ahogyan már megemlítettük, az ösztöndíj első részét, vagyis mintegy ötvenezer forintnyi dinárösszeget a szerződések visszaküldése után kapják meg az érintettek, az ugyanekkora összegű második részletet pedig június végéig folyósítják.

A Bolyai Farkas Alapítvány egyébként, állandó tevékenységének és rendezvényeinek (felvételire előkészítő képzések, Bolyai Farkas és fia, János szellemi hagyatékának a megőrzése, s szellemiségének továbbvitele stb.) támogatása céljából február 19-én jótékonysági bált szervez – közölte az alapítvány elnöke. A rendezvénnyel kapcsolatban bővebb információt a 024/ 816 700-as telefonszámon kaphatnak az érdeklődők.