2024. augusztus 17., szombat

WARC – újíts!

Megújuló művészetek és kézművesség: két, négynapos foglalkozás itteni és magyarországi fiatalok számára

Vasárnapig tart a WARC – Megújuló művészetek és kézművesség című nemzetközi projektum első része, azaz a 14–19 éveseknek szóló, ingyenes workshop Palicson. A 22 ügyes kezű szabadkai, Szabadka környéki és szegedi fiatal több munkacsoportban dolgozik. A résztvevők délelőtt tanulnak szőni, csuhé- és gyékénytárgyakat készíteni, nemezelnek, délután pedig fényképeznek, festenek, rajzolnak, foglalkoznak zenével, videózással is.

Az Európai Unió IPA határon átnyúló együttműködési programjának keretében a tábort a szabadkai Fokus Alapítvány és a szegedi Mátrix Alapítvány szervezte, s ahogyan azt Kónya Oszkár, a WARC projektmenedzsere elmondta, a workshop célja, hogy a résztvevő fiatalok úgy ismerkedjenek meg a mesterségekkel, hogy saját ötleteikkel, kreativitásuk kiaknázásával olyan termékeket hozzanak létre, amelyek piacképesek is lehetnek, forgalomba is kerülhetnének. Tehát nem pusztán hagyományőrző tábor ez, mert a résztvevők arról is hallanak, hogy milyen módokon lehetne értékesíteni az elkészített alkotásokat. Létrejön egy honlap is, ahol a terméket ismertetni és árulni is lehet majd, ám ahogy azt Oszkártól is hallottuk, a legfontosabb mégis az, hogy ezek a hasonló érdeklődésű gyerekek, akik Szabadkáról, Szegedről és a Szabadka környéki kis településekről érkeztek, megismerjék egymást, alkossanak valamit együtt. Ezt hangsúlyozta Rácz Anett, a szegedi Mátrix Alapítvány elnöke is, amikor arról kérdeztük, hogy számukra mit jelent ez az együttműködés, és azt is elmondta, a gyűlölködésnek nincs értelme, a lényeg, hogy ismerjék meg egymást a szerb, a vajdasági magyar és a szegedi fiatalok, hiszen olyan közel élnek egymáshoz, és mégis keveset tudnak a másikról.

A workshop második része Szegeden zajlik majd február 9-től 13-ig. Ugyanezeket a foglalkozásokat szervezik meg ott is, ám értelemszerűen már egy komolyabb szinten, ugyanis a részvétel ekkor 20–25 éveseknek szól. Erre a programra a szervezők még várják a további jelentkezőket.

Mint hallottuk, az együttműködés nem csak erre a két workshopra terjedt ki, ugyanis a közeljövőben Szabadka és Szeged környékén összesen 20 településen 400 fiatalnak vállalkozási ismeretekről szóló tanácsadást, a két városban pedig Ki mit tud?-ot is szervez közösen a két alapítvány.