2024. augusztus 17., szombat

Hol van az igazság? (2.)

Így vagy úgy, de pontot kell már tenni ennek a dolognak a végére – véli Józsa László, az MNT elnöke a szabadkai egyetem ügyével kapcsolatbanMAGYAR EGYETEM? MULTIRTNIKUS EGYETEM?

Ha most nem vesszük figyelembe a problémákat, akkor maga az igény mi lenne?

– A tisztán magyar nyelvű egyetemmel kapcsolatban vannak kételyeim. Mert nem feltételezi azt, hogy a szerb nyelvtudás is ráragadna a hallgatókra. A magyarság száma is csökken. Mindemellett nem bűn Magyarországon tanulni.

A gond inkább az, hogy a külföldön tanult egyetemistáink nem jönnek vissza.

– Igen. Igazából erre a valós problémára kell koncentrálnunk. A hasznosítható tudást adó Újvidéki vagy Belgrádi Egyetem is megfelelő, de előfeltétele az itthon tanulásnak a használható szerb nyelvtudás. A szürkeállomány elszívását sajnos nyelvtudással kapcsolatos problémaként kell értelmeznünk.

Ennek tudatában mi az, amit tenni lehet azért, hogy a fiataljaink itt maradjanak vagy esetleg visszajöjjenek?

– A kérdés az, hogy ez az ország foglalkoztatás, érvényesülés, karrierépítés szempontjából vonzó-e. Ha tisztességes életvitelre lenne lehetőség, akkor haza is jönnének a Magyarországon tanulók. Az a kérdés, hogy a mi saját, kisebbségi politizálási rendszerünkkel mihez és mit tehetünk hozzá. Pontos adatokkal kell rendelkeznünk, hogy kik, milyen diplomát szereztek. Olyan képet kell sugároznunk, hogy ez befektetésekre ösztönözzön. Életterünket kell vonzóbbá tennünk. Ezen kell tevékenykednünk.

Konkrétan hogyan?

– Nincs egyetlen recept. Meg kell ragadni minden fejlesztési lehetőséget. El kell múlnia a világgazdasági válságnak. Minden lépést meg kell tenni annak érdekében, hogy legyen valamilyen gazdasági fellendülés. A gazdaságnak munkaerő-felszippantó kapacitása kell, hogy legyen. Ez pozitív hatást eredményezhet. Minden apró lehetőséget meg kell ragadni.