2024. július 17., szerda

Tízen a fényképről

Megkezdődik a vásári idény Újvidéken – Holnap nyílik a XVIII. Könyvszalon, a XVII. Art Expó, és a VIII. Útmutató – Kiállítás keretében emlékeznek meg a hatvan évvel ezelőtti zentai művésztel

(archív felvételünkön: az újvidéki Villamossági Középiskola diákjai tanárukkal egy korábbi oktatási vásáron)

Csütörtökön kezdődik a vásári idény Újvidéken, ezen a napon nyitják meg ugyanis az első idei vásárokat, egyszerre hármat. Csütörtökön kezdődik a mindössze háromnapos, szombaton záruló VIII. Útmutató (Putokazi) elnevezésű oktatási vásár, továbbá a keddig tartó XVIII. Könyvszalon, és a XVII. Art Expo művészeti kiállítás. A rendezvényeknek az Újvidéki Vásár Master Központja ad otthont, Milorad Đurić tartományi művelődési és tájékoztatási titkár nyitja meg csütörtökön 11 órakor a Master Központ bejárati halljában.

Közel ötven kiadó fog bemutatkozni a Könyvszalon standjain, közöttük a tartományi művelődési titkárság standján a vajdasági magyar nyelvű kiadók és több kisebbségi nyelven publikáló intézmény. A kiadók egy része 10–50 százalékos vásári kedvezményt jelentett be. A szalon keretében immár hagyományosan megrendezésre kerülő Laza Kostić-napokon ezúttal is a legjelentősebb kortárs írókkal találkozhat a közönség, és átadják a jeles szerb költőről elnevezett díjat. A díjazott személyét hagyományosan a vásárt megelőző sajtótájékoztatón nevezik meg, tegnap is így történt. Nenad Šaponja, az idei zsűrielnök jelentette be a 17. alkalommal átadásra kerülő díj nyertesét, mely idén Vladimir Gvozdennek jár ki a Srpska putopisna kultura 1914–1940 című, a Službeni glasnik gondozásában tavaly megjelent kötetéért. A vásár szervezői ezenkívül érdekes kísérőrendezvényeket jelentettek be, mint a BookILL FEST, azaz a Könyvillusztráció I. Európai Fesztiválja, a III. Európai Facebook Költészeti Fesztivál vagy a pénteken 11 órától megrendezésre kerülő könyvtárak és könyvtárosok napja, melyre mintegy 400-an jelezték érkezésüket.

Három jelentős kiállításnak is otthont ad az Art Expo (a vásár bejárati halljában), a szervezők nevében Vesna Latinović, a Bell Art Képtár igazgatója szólt ezek jelentőségéről. Mintegy 30 képzőművész mutatkozik be a művészeti zászlók köré felsorakozó kiállításon. Ugyanennyi szobor lesz látható a Sava Stepanov válogatásában közönség elé kerülő kiállításon, mely a nagykikindai Terra évfordulója alkalmából készült. A Terra idén ünnepli fennállásának három évtizedét, ennyi idő alatt több mint 300 művész fordult ott meg a világ számos tájáról, és mintegy ezer mű megszületésének adott otthont. A harmadik kiállítás címe: Tízen a fényképről, témája pedig a vajdasági művésztelepek hatvan éve. A vajdasági képzőművészeti életben ugyanis 1952 kifejezetten fontos dátum, ekkor kezdődött meg a művésztelepi élet, méghozzá Zentán. Egy évvel később ott készült a mostani kiállítás apropójául szolgáló fénykép, rajta pedig a kezdeményező Ács József, továbbá Milan Konjović, Milivoj Nikolajević, Zoran és Boško Petrović, Stevan Maksimović, Petrik Pál, Sáfrány Imre, Boschán György és Stojan Trumić, akik a zentai művésztelep vendégeként megalapozták térségünk effajta képzőművészeti alkotótáborainak a jövőjét.

A nyolcadízben megrendezésre kerülő Útmutatóra közel félszáz oktatási intézmény jelezte részvételét. Tavaly közel 8000 középiskolás és egyetemi hallgató látogatott el a vásárra, ami azt eredményezte, hogy idén még több intézmény döntött a vásáron való megjelenés mellett. A középiskolába, illetve a felsőoktatási intézmények valamelyikébe iratkozó fiatalok így mindenképp széles látószögben informálódhatnak a vásáron, sőt alkalmuk lesz betekinteni a nemzetközi egyetemista csereprogramba is – jelentette be Imelda Monarov Čuljak, a vásár rendezvényszervezője. Több előadás, szórakoztató rendezvény mellett az Útmutatón ismét bemutatkoznak a középiskolai pop, rock bandek. Petar Viđikant, a dél-bácskai és szerémségi oktatási körzet vezetője nagyon fontosnak tartja, hogy a fiatalok ily módon is kifejezésre jussanak, így az idén két nap (péntek, szombat) az övéké lesz a vásáron. Tizennégy együttes kap bemutatkozási lehetőséget, a győztes pedig fellép az EXIT fesztiválon.

A belépés ingyenes a diákoknak, egyetemi hallgatóknak és könyvtárosoknak, a „többieknek” pedig 100 dinár. A vásár 10–19 óra között tart nyitva.