2024. július 18., csütörtök

Elvárások alatti tudásszint

A nyolcadikosok matematikai és természettudományi tájékozottsága nem éri el a nemzetközi átlagot

Újabb pofont kapott a szerbiai oktatási rendszer, miután nyilvánosságra hozták a TIMSS (Trendek a matematikai és természettudományi oktatási eredmények kutatásában) kutatói intézet 2007-ben végzett felmérésének eredményeit, melyből kiderült, hogy a szerbiai nyolcadikos diákok tudása matematikából az átlag alatti harmadik helyen van, természettudományi tárgyakból (földrajz, biológia, fizika és vegytan) pedig nyolc hellyel az átlag alá szorul. A diákok matematikai és természettudományi tájékozottsága tehát nem éri el a nemzetközi átlagot, ugyanis a felmérést 59 országban végezték el, miközben 425 ezer tanulót teszteltek, Szerbiában pedig 147 általános iskolában 4045 diákot. Az átlagpontszám 500 volt, miközben a mi diákjaink matematikából 487, természeti tárgyakból pedig 470 pontot értek el. Országunkban 2003-ban végzett a TIMSS először felmérést, akkor gyengébb volt a diákok matematikai felkészültsége (477 pont), míg a természettudományi nem változott.

A diákok legsikeresebbek voltak algebrából, illetve biológiából. Még lesújtóbb, hogy a diákok csupán két százaléka mutatott fel legmagasabb szintű tudást, míg ez az arány a szlovén diákok körében 11, a magyarországi diákok körében 13 százalék, a szingapúriak esetében pedig szinte hihetetlen 32 százalék. Ugyanakkor az oktatás alacsony szintű hatékonyságára utal az a megdöbbentő adat, hogy a szerbiai diákok 17 százaléka még a legalapvetőbb matematikai tudással sem rendelkezik, természettudományi tárgyakból még rosszabb az arány: 19 százalékuk a legalapvetőbb tájékozottsággal sem rendelkezik a négy tárgyból.

Érdekes ugyanakkor, hogy a szerbiai tanulók átlag alatti tudást mutattak fel a matematikai tények ismeretét illetően, de a tanultak alkalmazásában az átlagnál járnak, és az is, hogy a kislányok algebrából, valamint biológiából és vegytanból is nagyobb tudást mutatnak mint a fiúk, míg fizikából és földrajzból hasonló a tudásszintjük.

A belgrádi Pedagógiai Kutatások Intézetében ismertetett eredményekről Žarko Obradović oktatásügyi miniszter a fővárosi sajtónak úgy nyilatkozott, hogy a felmérés rámutatott a gyenge pontokra, meghúzhatjuk a vészharangot is, de meg kell találni az utat, hogy tanulóink eredményesebben sajátítsák el az általános iskolai tananyagot.