2024. július 16., kedd

Befejeződött a tetőcsere

A tűzveszélyes poliuretán paneleket kellett leszedni

Nagy csinnadrattával, több mint két évvel ezelőtt 2007. szeptember elsején nyitották meg a temerini Petar Kočić Általános iskola Staro Đurđevo-i tagozatainak új iskolaépületét, amellyel az elvárások szerint a felsős tanulóknak sem kellet többé a több kilométerre levő központi épületbe járniuk. Az öröm azonban nem sokáig tartott. A 2008-as hatalomváltást követően a az új önkormányzati garnitúra rádöbbent arra, hogy valójában ,,mutyiban” épült az iskola, használati engedély nélkül kezdődött meg a tanítás.

Kiderült, hogy a legnagyobb bajt az épületet borító panelek okozzák, mégpedig a tetőzetet takaró poliuretán elemek, amelyek a Belügyminisztérium tűzvédelmi osztályának megítélése szerit gyúlékony anyagot tartalmaznak ezért nem alkalmas az iskola tetőzetének borítására. Ebből adódóan tagadták meg az iskolára vonatkozó műszaki dokumentáció jóváhagyását, következésképpen a használatbavételi engedély megadását. Ilyenképpen a következő iskolaévben már meg sem kezdődött a tanítás az épületszárnyban.

Időközben kivizsgálásra küldték a poliuretánt tartalmazó paneleket, aminek eredményeként a szakértők ugyancsak megállapították, hogy valóban gyúlékony anyagról van szó. Ez ellen tettek ugyan kifogást a most már ellenzékben levő radikális párt szószólói, úgy tálalva a történteket, mintha a gondatlan iskolaépítés kapcsán előállt helyzetnek politikai indítékai lennének, míg a tetőcsere és az ismeretlen elkövető ellen tett bűnvádi feljelentés az előző hatalomtartók lejáratása céljából történne.

Hogy lecserélhessék a nem megfelelő paneleket, az önkormányzat a munkálatok elvégzésére közbeszerzési pályázatot hirdetett, a költségekre pedig a költségvetés terhére kölcsönt vett fel. A munkát egy helyi vállalkozó kapta, aki ezekben a napokban fejezi be a poliuretán panelek kőzetgyapot bélelésű födémmel való cseréjét. Ez a munka mintegy tízmillió dinárjába kerül a községnek. Hogy valójában kinek a hibájából és mi célból történt az alkalmatlan anyaggal való tetőfedés, az a történtek epilógusaként vélhetően a bíróságon derül majd ki.

Sajnos, az időjárás nem tette lehetővé, hogy még a második félév kezdetére befejezzék a tetőcserét. Így hát nem sok kilátás van arra, hogy még ebben a tanévben ismételten birtokukba vehessék a tanépületet. Már azért sem, mert a munkálatok teljes befejezésére március dereka táján számítanak.

További bizakodásra okot adó hírnek számít, hogy a Nemzeti Beruházási Tervvel megbízott minisztérium közzétette a 2010-es évi vissza nem térítendő eszközökre vonatkozó pályázat eredményét. A temerini község a szőregi óvoda építéséhez 12,2 millió dinárt kapott. A Vajdasági Nagyberuházási Alap a 2009-es év folyamán 4 millió dinárt hagyott jóvá külső ajtók és ablakok beépítéséhez. A község hitel útján még 10 millió dinárt biztosított, ami így összesen 26 millió dinárt tesz ki. Becslések szerint ez az összeg elegendő lesz a szóban forgó épületen végzendő munkák teljes befejezéséhez és felszereléséhez. Nem mellékes, hogy ennek az épületnek az építését is az előző radikális vezetésű önkormányzat kezdte meg, ám befejezésére nem volt fedezete.