2024. július 17., szerda

A Music FM beköszön, Lali király távozik

RÁDIÓS JEGYZET

Rádiók jönnek, s mennek, egyik megszűnik, új indul a helyén – vagyis a frekvenciáján –, s nem is csak Magyarországon, nem is csak a kormányváltás óta, hiszen emlékezhetünk még arra, mekkora felhajtás kísérte, amikor a választások előtt, 2009-ben elhallgatott a Danubius és a Sláger Rádió. Előbbi egyhetes szünet után az interneten még kábé másfél hónapig működött, mielőtt végképp kilehelte volna a lelkét; utóbbi online sugárzása kicsivel tovább bírta, 2010 októberének végén tűnt el végképp a világhálóról. Szerveztek akkor is tüntetéseket a lojális hallgatók, a szimpatizánsok és a támogatók, de az eset álságosságát jelzi, hogy a régi adók kvázi sztárműsorvezetői milyen gyorsan beépültek a két korábbi adó frekvenciáján elindult Neo FM és Star FM rádiók stábjába, struktúrájába, műsorrendjébe, és legfőképp azok arculatába. Szépen példázza mindez azt is, hogy az érdek bármikor bármit képes felülírni. Így például Bochkor Gábor és Boros Lajos egyik este még ott mártírkodott korábbi rádiójában, és szinte már másnap az új adón folytatta tovább Bumeráng című műsorát, mintha mi sem történt volna. Mert lényegében nem is történt. Akkor még az ugyancsak sokat szidott ORTT írta ki a pályázatot, és nem a régi üzemeltetőket hozta ki győztesnek. Valami hasonló történt az utóbbi hónapokban a Klubrádió jelentősen átpolitizált esetében is…

Ilyen körülmények között kezdte meg működését szerda éjféltől Budapesten egy új rádió, a Music FM, a 89,5 MHz-es frekvencián. Igen, pontosan ugyanazon a hullámhosszon, amelyiken korábban a Juventus Rádió adása volt fogható. Az új csatornát a Prodo Voice Studio Zrt. üzemelteti, s mint már a neve is jelzi, ez egyértelműen zenei csatorna lesz. Nagy előnye azonban piaci versenytársaival szemben, hogy a pályázaton épp az ország legnagyobb körzeti kereskedelmi frekvenciáját sikerült elnyernie. Vagyis – a számok nyelvére lefordítva mindezt: – száz kilométeres vételkörzetben 3,3 millió hallgatóhoz jut el a műsora. És persze az általa közvetített reklámok is.

A Music FM – mivel az ORTT már a múlté, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának pályázati kiírásához igazodva –, műsoridejének hatvanöt százalékában zenei tartalmakat sugároz, ezen belül pedig negyvenkét százalékban magyar zenét. A csatornának emellett közszolgálati tartalmakat is közvetítenie kell, s ezt a délután kettő és öt óra közötti Délutáni roadshow című műsorával teljesíti, amelyben munkatársai Budapestről és a vételkörzetben lévő településekről jelentkeznek be, és tudósítanak például a forgalmi helyzetről vagy a helyi történésekről – mondta el a rádió műsorsugárzásának megkezdése alkalmából a Magyar Távirati Irodának adott nyilatkozatában Kiss Anikó, az üzemeltető cég vezérigazgatója. A cégvezető hangsúlyozta azt is: hétvégén magazinműsorokkal, például turisztikai vagy autósmagazinnal várják hallgatóikat. A rádió műsorvezetői között pedig olyan neveket említett, mint Harsányi Levente, Pordán Petra és Hajdú István színművészek. A Prodo Voice Studio Zrt. tavaly decemberben hét évre nyerte el a 89,5 MHz-es frekvenciát a médiatanács pályázatán, a Juventus Rádió pedig egy másik frekvencián, a 103,9 MHz-en sugároz Budapesten. A mintegy 3,3 millió embert elérő fővárosi frekvencia éves médiaszolgáltatási alapdíja 92,5 millió forint – plusz áfa.

A hét elején jelentették be azt is, hogy Boros Lajos – vagyis a rádióban használt „álnevén” Lali király – tizennyolc év után kiszáll a jelenleg a Neo FM műsorán futó Bumeráng című műsorból. „Egyre több biztos jel mutat arra, hogy jómagam is mulandó vagyok. Ez szörnyű igazságtalanság, de már beletörődtem. Életem hátralevő részében a rémületet megpróbálom hisztérikus munkával és »rendcsinálással« feledtetni” – nyilatkozta Boros Lajos a döntése hátteréről. Persze egyáltalán nem kell meglepődnünk azon sem, ha kiderülne, máris aláírt szerződése van egy másik rádiónál egy csaknem minden elemében hasonló műsorra. Ellenkező esetben találkozhatunk majd Lali királlyal a kiállítótermekben, mert elmondta azt is, mostantól festészettel szeretne foglalkozni.