2024. augusztus 17., szombat

Szeptembertől: egy-egy

A 2011/12-es tanévben várható a gimnáziumok reformja – Magyar nyelvű általános tagozat nélkül Szabadkán

A szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban az elkövetkező tanévben a mostanihoz hasonlóan természeti és társadalmi szakon egy-egy osztály nyílik, 30-30 férőhellyel a diákok számára. Az intézmény próbált a tavalyi tanévre egy általános szakot is nyitni magyar nyelven, és bár tanteremgondok is felmerültek, ez megoldódott volna, ám a minisztérium nem hagyta jóvá az általános szak megnyitását – ahogy azt akkor Snežana Živić igazgatónőtől hallottuk – vélhetően azért, mert kevés a magyar gyerek. Azt, hogy idén sem lesz magyar tannyelvű általános gimnáziumi szak, mert idén nem is kérvényeztek, Petkovics Márta igazgatóhelyettestől tudtuk meg, aki azt is elmondta, arról nem kapnak információt, hogy hány diák írta be a kívánságlistája első helyére a Svetozar Marković gimnáziumot, tehát nem tudni, hány diák maradt ki, de a tanulók tavaly igen magas pontszámmal kerültek be, és erre számítanak a most következő tanévben is.

– Kilenc első osztályunk lesz, hat szerb, két magyar és egy horvát tannyelvű. Az utóbbi általános szak, magyar tannyelven nem is kérvényeztük most az általános szakot. Tulajdonképpen a 2011/12-es tanévet várjuk. Ekkor várható a gimnáziumok reformja, amiről még nem sokat tudni, a minisztérium még nem részletezte a tanterv tervezetét, de annyit tudni, hogy első osztály általános szakirányú lesz, és második osztálytól lesz orientálódás a természettudományi vagy a társadalomtudományi szakirány felé. Úgy gondolom, ebben a tanévben kellene megnövelni a magyar tagozatok számát – mondta Petkovics.

A 2010/11-es tanévben tehát magyar tannyelvű általános gimnáziumi szak nélkül marad Szabadka, ugyanis a Kosztolányi Dezső Tehetségkutató Gimnáziumban is csak minden második évben nyílik meg a sporttagozat, amely általános szakirányú gimnáziumi tantervvel működik. Ahogy arról már beszámoltunk, ebben az intézményben ugyanis gond a helyiséghiány, és – mint korábban az indoklásban hallottuk – ha minden évben indítanának sporttagozatot is, akkor délutáni váltásban is kellene dolgozniuk, és az éppen a tehetséggondozást is szolgáló tevékenységek, aktivitások megszűnését jelentené.

fotó SkyscraperCity és Panorama honlapjáról