2024. július 17., szerda

Választható tantárgy lehet a magyar mint környezetnyelv!

A szabadkai önkormányzat zöld fényt kapott az oktatási minisztériumtól
Ljubica Kiselički: A tan- és óratervvel nincs gond, hisz ezt elsőtől nyolcadik osztályig már elkészítette a Vajdasági Pedagógiai Intézet

Megérkezett az oktatási minisztérium válasza a szabadkai önkormányzat kezdeményezésére, hogy a magyar mint környezetnyelv választható és osztályozható tantárgy legyen a szerb osztályokban. Három éve küldte el első ízben az önkormányzat a kezdeményezést, majd, mivel erre nem kapott választ, a közelmúltban megismételte írásos felvetését. Végre megérkezett a válasz a minisztériumtól.

Az átirat szerint a környezetnyelv lehet választható tantárgy, ha megvan hozzá a megfelelő tan- és óraterv, ha az iskolaszék is jóváhagyja, hogy az adott iskolában bekerüljön a választható tantárgyak közé, amelyek jelenleg a vallási nevelés és a polgári nevelés (a törvény szerint, ha valaki első vagy ötödik osztályban egy választható tantárgy mellett dönt, azt a következő négy évben tanulnia kell). Ha viszont inkább a vallási nevelés és a polgári nevelés iránt van érdeklődés, akkor maradhat a magyar, mint környezetnyelv oktatása fakultatív.

– Tehát megkaptuk a jóváhagyást, hogy a vallási nevelés és a polgári nevelés mellett a magyar nyelv is választható tantárgy legyen. A tan- és óratervvel nincs gond, hisz ezt elsőtől nyolcadik osztályig már elkészítette a Vajdasági Pedagógiai Intézet – hallottuk Ljubica Kiseličkitől, Szabadka polgármesterének oktatási és művelődési kérdésekkel megbízott tanácsadójától. Mint mondta, azt tervezik, hogy szeptember elsején első és ötödik osztályban indítják be a magyar, mint környezetnyelv oktatását azok számára, akik e választható tantárgy mellett döntenek. Az oktatásának költségeit az oktatási minisztérium fedezi. Mint megtudtuk tőle, a szabadkai iskolákban jelenleg 100 olyan csoport működik – megközelítőleg 2000 tanulóval –, amelyben a diákok fakultatívan tanulják a magyart, mint környezetnyelvet.

Hogy a magyar választható tantárgyként kerül be a szerb osztályokba, a remények szerint hozzájárul a szerb és a magyar diákok közötti kommunikációs problémák leküzdéséhez – hallottuk az önkormányzat illetékesétől.