2024. augusztus 17., szombat

Hamis reményeket ébresztett a nyomdahiba

Mégsem lesz három magyar tagozat a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban

Reményt keltett a szülőkben a minisztérium pályázati füzetében álló információ, miszerint a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban a természettudományi-matematikai és a társadalomtudományi-nyelvi szak mellett általános gimnáziumi szak is nyílik magyarul az elsősök számára. Ám megérkezett a minisztériumból a pályázati kiegészítés, vagyis tulajdonképpen a javítás: mégsem lesz általános szak, tehát három helyett mégis csak két magyar elsős osztály – egy társadalomtudományi és egy természettudományi szakirányú – nyílik magyar tannyelven a gimnáziumban.

Ahogyan azt a gimnázium igazgatónője, Snežana Živić elmondta, nyomdahibáról van szó.

– Nem terveztünk harmadik magyar tannyelvű elsős osztályt nyitni, az általános szak megnyitásához nem is kértünk engedélyt, hiszen fizikailag nem is tudnánk helyet biztosítani neki, nincs hozzá elég terünk, hogy több osztályunk legyen. Nyomdahibáról van szó. Ám nem csak a mi iskolánk esetében történt ez meg. Minden évben vannak ilyen jellegű gondok az iskolákban, s bár a minisztérium küldött javítást, magyarázatot arra, hogy miért történik ez, nem fűzött hozzá.

Annyi bizonyos, hogy nem azért történt a nyomdahiba, mert a tavalyi kiadványt nyomtatták újra, ugyanis a tavalyi pályázatban nem szerepelt magyar tannyelven nyitandó általános gimnáziumi szak a szabadkai Svetozar Marković Gimnáziumban.

A minisztérium által az iskoláknak is elküldött pályázati kiegészítés, vagyis a szakokkal kapcsolatos javítások jegyzéke, nem kevesebb mint 11 oldalas.