2024. július 17., szerda

Híd-bemutatkozó a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Budapesti tudósítónktól

A Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatkozott be szerdán este a Híd szerkesztősége. Ifj. Virág Gábor szerkesztő, Orovec Krisztina műfordító és Barlog Károly prózaíró bemutatta a folyóirat történetét, s saját művekből is ízelítőt adtak a budapesti közönségnek.

Havas Judit, az Irodalmi Lapok sorozat szerkesztője részleteket olvasott fel Bányai Jánosnak a Híd történetét elemző írásából.

Ifj. Virág Gábor a folyóirat mellett a Híd Kört is bemutatta az egybegyűlteknek, mondván, értékes emberekről van szó, akik alkotásaikkal is felhívják magukra a figyelmet. A szerkesztő méltatta a folyóirat alkalmi lapszámait is. Orovec Krisztina vázolta, milyen a helyzet Vajdaságban a műfordításokat illetően, hogy kik fordítanak magyarról szerbre, és kik szerbről magyarra, illetve milyen az érdeklődés e műfordítások iránt a két nyelvterületen. Barlog Károly önmagáról és a Hídhoz fűződő kapcsolatáról számolt be.

Az est folyamán bemutatkoztak a Híd Budapesten élő munkatársai is: Várady Tibor jogászprofesszor elmesélte, hogyan távolodott el és hogyan kanyarodott vissza az irodalomhoz, s elmondta, hogy mostanában a „jogásznovellák” megírása foglalkoztatja – amelyeket viszont Faragó Kornélia, a Híd főszerkesztője „dokumentumirodalomnak” nevez. Bognár Antal pedig ugyancsak a folyóirathoz fűződő személyes kapcsolatairól vallott.