2024. augusztus 16., péntek

Néptánc és népzene elemi erővel

Szombaton XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok Palicson – 60 évvel a palicsi rendezvény után

Az 1952. évi palicsi Magyar Ünnepi Játékok 60. évfordulója jegyében rendezi meg a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség szombaton Palicson a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozat nyitóünnepségét.

– Akkor népdalköreink, énekkaraink, néptáncegyütteseink, képzőművészeink, íróink találkozója valósult meg. Nagy összesereglés volt, több ezer résztvevővel és több ezer nézővel. A szervezője a Vajdasági Magyar Kultúrszövetség volt, amelynek jogörököse a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, amely 1994-ben felújította ezt a rendezvényt. Az idén, 60 évvel a palicsi rendezvény után megemlékezünk elődeinkről, de úgy, hogy a mi mai értékeinket is bemutatjuk – mondta el Sutus Áron, a VMMSZ munkatársa – 60 évvel ezelőtt a néptáncegyüttesek közül itt volt a hertelendyfalvi, a bácskertesi (kupuszinai), a gombosi, a doroszlói és a horgosi néptáncegyüttes.

A hertelendyfalvi ma már nem igazán működik, de a másik négyet megszólítottuk. Sajnos a doroszlóiak nem tudnak részt venni, de a bácskertesi, a gombosi és a horgosi néptáncegyüttes fellép. Tehát felkerestük azokat, akik itt voltak Palicson 60 évvel ezelőtt. Megszólítottunk szólistákat, citerásokat, kerestünk filmarchívumot. Levetítjük az 1952-es rendezvényről készült filmhíradót. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténésszel sokáig tanakodtunk azon, hogy miként tudunk összeállítani egy olyan anyagot, amelyben legalább egy-egy művel szerepelhetnének azok, akik 1952-ben kiállítottak Palicson. Közöttük már csak egyetlen egy élő képzőművész van, Ivanyos Sándor, így az az ötletünk támadt, hogy neki szervezünk szeptember 22-én önálló kiállítást. De mindemellett eljön Palicsra az óbecsei Csobolyó legénykórus, a pancsovai női énekcsoport, és lesz szólótánc is. A néptánc mellett tehát a népzene is komoly erővel képviselteti magát.

A szombaton 15 órakor kezdődő nyitóünnepség után a XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok rendezvénysorozata október 6-án a Gyöngyösbokréta gálaműsorával folytatódik, amikor is a legjobb néptáncegyüttesek – szám szerint 9 – mutatkoznak be Magyarkanizsán. Október 14-én Királyhalmán kerül sor a Vajdasági Magyar Kórusok Találkozójára. Erre még szeptember 28-ig lehet jelentkezni. November elején Muzslyán szervezik meg a Durindó gálaműsorát, amelyben 12 produkció lesz látható.

@sz = n t.r.