2024. július 17., szerda

Négy bemutató az év végéig

Új társulatvezetők az újvidéki Szerb Nemzeti Színház élén – Felújítják a Csárdáskirálynőt

Évadnyitó sajtótájékoztató keretében mutatkoztak be tegnap az újvidéki Szerb Nemzeti Színház dráma-, opera-, és balett-társulatának új vezetői, akik egyúttal az éves terveikről is beszámoltak. Aleksandar Milosavljevi ć színigazgató azonban ezt megelőzően emlékeztetett, hogy az új igazgatók kinevezésével régi ígéretét teljesítette, s közben a felelősségteljes hozzáállást, a szervezőkészséget, az időszerű európai színházi trendek követését tartotta szem előtt, melyek kívánsága szerint az intézmény meghatározó jegyei lesznek.

Négy bemutatót fog tartani a színház drámai társulata az évad első, idei részében, amire igazán ritkán van példa – jelentette be Boris Isakov, a társulat újonnan kinevezett igazgatója. Október 5-én Carlo Goldoni Két úr szolgája, október 26-án A. P. Csehov Sirály, november 3-án Oscar Wilde Salome című művének lesz a bemutatója, ezenkívül november 22-én, 23-án és 24-én Újvidéken is színre viszik Goran Sztefanovszki Odüsszeusz című, koprodukcióban készült előadását, ami az egyetlen alkalom lesz arra, hogy a székvárosban nézhessük meg a darabot, mely az egykori délszláv térségekbeli, brioni, zágrábi, maribori, belgrádi, szkopjei és újvidéki színművészek és színházi szakemberek együttműködésének a gyümölcse. Goldoni műve ugyancsak koprodukcióban készül, de „csak” a budvai városi színházzal és a nagybecskereki Toša Jovanović Népszínház tagjaival karöltve.

Aleksandar Kojić, az operatársulat új igazgatója megelégedettségének adott hangot, hogy többéves kihagyás után a társulat több vendégszereplésre is felkérést kapott, ezenkívül debütál a szegedi Armel Operaverseny és Fesztiválon is Aleksandra Vrebalov Mileva című, az elmúlt évadban bemutatott előadásával. Az idén ötéves fesztivált október 6-a és 15-e között rendezik meg, s hat modern operaelőadás verseng az eminens díjakért. Az operatársulat vezetője szerint nagyon fontos az operett műfajának ápolása is, ezért felújítják a rendkívül népszerű Csárdáskirálynőt, melyet a közönség november 30-ától újra láthat a Szerb Nemzeti Színházban.

Vladimir Logunov, a balett-társulat új igazgatója májusra ígér bemutatót, addig a közönség a már műsoron szereplő előadásokat nézheti meg.

Mint meggyőződhettünk róla, az ország legrégebbi színházi intézményében folytatódnak a felújítási munkálatok, ezenkívül számos kedvezmény várja a nézőket, melyekről az intézmény pénztáránál, vagy a 021/520-091-es telefonszámon lehet bővebb felvilágosítást kapni.