2024. július 17., szerda

,, Érvényesek az okleveleink''

Dr. Mevlud Dudić, a Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetem rektora: nemzetközi színtéren is panasszal élünk, mert még mindig nem zárult le az akkreditációs folyamatunk

Már három és fél éve vár az akkreditációs folyamat befejezésére a Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetem. Mint az intézmény rektora, dr. Mevlud Dudić fogalmazott: ők minden követelménynek eleget tettek, és nem adják fel könnyen, nemzetközi színtéren is keresik az igazukat.

– 2009 márciusában átadtunk az akkreditációs bizottságnak minden szükséges dokumentumot, ám még mindig nem fejeződött be számunkra ez a folyamat. Három mércének kell eleget tennünk: ezek egyike a rendelkezésre álló tér, nálunk egy hallgatóra a 2,5 négyzetméter helyett 4,5 négyzetméternyi jut. A könyvtár könyvállománya tekintetében is eleget tettünk a kívánalmaknak. A harmadik követelmény, hogy a tanárok az előirányzott tudományos fokozattal rendelkezzenek. Ennek kapcsán azt mondhatom, kompetencia tekintetében tanáraink az elvárásoknak olyan mértékben eleget tesznek, mint más felsőoktatási intézmények.

Nemzetközi Egyetem vagyunk, számos külföldi tanárral. A bizottság a munkaengedélyüket kéri, holott a munkaügyi minisztérium szerint erre nincs szükség. Nem értem a bizottság hozzáállását. A bolognai rendszer lényege nem éppen a hallgatók mobilitása, az, hogy különböző országok tanáraitól sajátítsák el a tudásukat? – tette fel a kérdést a rektor. Mint mondta, szerintük az a gond, hogy bosnyák egyetemről van szó, ez, hogy nem került még pont az akkreditációs folyamatuk végére – annak ellenére, hogy már majd 60 ezer eurót fordítottak e célra – sokkal inkább politikai, mint szakmai döntés.

– Az egyetlen multikulturális és multikonfesszionális egyetem vagyunk: nálunk természetes, hogy a magyar, szerb, horvát, szlovák, ruszin, cseh nemzetiségű hallgatók egy tanítási napon katolikus vallású magyar ajkú tanárnő, pravoszláv vallású szerb ajkú, illetve bosnyák nemzetiségű muzulmán vallású tanár előadását is hallgathatják.

Összesen 3000 hallgatójuk van, Novi Pazaron és a négy kihelyezett tagozatukon, amelyek Szabadkán, Pancsován, Nišben és Belgrádban találhatók. Mint a rektor fogalmaz, ha majd mind a több mint 100 szerbiai egyetemi kihelyezett tagozat működését betiltják, ők is hajlandók felfüggeszteni a munkát a 4 kihelyezett tagozatukon. Szabadkán 300 hallgatójuk van, jogi és kriminalisztikai szakon írtak be elsőéveseket, e szakirányokra egyébként rendelkeznek akkreditációval, ezek gond nélkül tudnak működni.

Ami hallgatóik oklevelének elismerését illeti, a rektor hangsúlyozta: 2003-ban tartós akkreditációt kaptak, s fel tudják mutatni az oktatási miniszter írásos igazolását is, hogy az általuk kiadott diplomák egyenrangúak a többi egyetem diplomáival, amíg nem fejeződik be az akkreditációs folyamatuk. S ha ez egyszer sikerrel zárul, akkor szintén érvényesek lesznek az oklevelek.

– Nem hagyjuk a 3000 hallgatónkat és a 260 tanárunkat, tanársegédünket cserben, ezért Strasbourgig is elmegyünk. Várom, hogy az Európai Parlament illetékesei fogadjanak, Jelko Kacin európai parlamenti jelentéstevő is Szerbia feladatai között az 53. pontként említi, hogy ne gördítsen az állam akadályt a Novi Pazar-i Nemzetközi Egyetem működése elé. A szerbiai akkreditációs bizottság szeretne tagja lenni az említett bizottságokat tömörítő hálózatnak, ehhez az európai testülethez is eljuttattuk panaszunkat, mert szerintünk a bizottság több hibát vétett az esetünkben – hallottuk dr. Mevlud Dudićtól.