2024. július 17., szerda

Vivat academia!

Hatvanéves az óvóképzés Újvidéken – Megőrizték a többnyelvűséget, szerb, magyar és szlovák nyelven folyik a képzés

(Dávid Csilla)

Az óvóképzés szépségére, nehézségére és feladataira emlékeztetett Stevan Divjaković igazgató azon a tegnapi ünnepségen, melyen az óvóképző fennállásának 60. évfordulójáról emlékeztek meg. Mint mondta, sikerült megőrizni a többnyelvűséget a több mint hatszáz hallgatóval rendelkező intézményben, jelenleg is szerb, magyar és szlovák nyelven folyik a képzés, de készen állnak további nyitásokra is, amennyiben igény mutatkozik rá. A tartomány részéről Dragoslav Petrović kormányalelnök, tudományügyi és technológiai titkár, valamint Ana Tomanova-Makanova , a Tartományi Képviselőház alelnöke, a Matica srpska részéről pedig Nenad Ostojić köszöntötték az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola munkatársait, hallgatóit az intézmény székházának dísztermében. A felemelő hangulatú alkalmi műsor során az intézmény vezetője díszérmét adott át a vendégeknek, valamint a zsidó hitközség képviselőjének.

Jó alkalom ez, hogy kissé visszatekintsünk a nem is közeli szakmai múltba. Az első iskoláskor előtti intézmény vidékünkön Szabadkán nyílt meg 1843-ban, majd 1858-ban Nagybecskereken, 1866-ban Zentán, majd egy évvel később Újvidéken és Magyarkanizsán. Az újvidéki kezdetekhez a feltételeket a helybeli iparosokon kívül Erzsébet királyné, közismert nevén Sisi teremtette meg. A királyné a monarchia egész területén támogatta az óvodák megalapítását, ezért Svetozar Miletić, akkori polgármester köszönőlevelet is intézett hozzá. 1867-ben tehát Újvidéken megkezdte munkáját az első gyermekőrző intézet. Az első nevelő Saghmeister Dávid német ajkú tanító volt, a gyerekek pedig túlnyomórészt német és magyar ajkúak. Az intézet 1872-ben a római katolikus egyház tulajdonába került. 1890-ben szerb nyelvű óvodák megnyitásáról határoztak a tanítók közgyűlésén, egy évvel később pedig a gyermekvédelmi törvénnyel az egész monarchia területén kötelezővé tették a városokban óvodák nyitását.

Azóta töretlen az óvodák térhódítása, az ünneplő intézmény vezetőjének gondolatával élve, töretlen a fejlődésük is. Az újvidéki intézmény ugyanis mindig az oktatás színvonalának emelésére törekedett, arra, hogy minél szakképzettebb, felkészültebb, érettebb kádereket bocsásson pályájukra.