2024. július 18., csütörtök

Tizenhétszer ropogott a hó

Énekelt Versek Fesztiválja Zentán – A budapesti Aphonia a helyi kórháznak ajánlotta fel a nyereményt

Az idén rekordszámú, összesen 17 fellépő vett részt az énekelt versek zentai fesztiváljának a versenyprogramjában, amelyet péntek este rendeztek meg a helybéli művelődési ház színháztermében. A maratoni, késő éjszakába nyúló megméretettés legjobbjainak végül a zsűri tagjai a budapesti Aphonia (Sajtkukacz) együttes és a sepsiszentgyörgyi Evilági együttes fellépését ítélte a legjobbnak, s így ők osztozhattak az első díjon.

A budapesti Aphonia együttes 2009-ben alakult két állandó taggal, Gál Heddával és Molnár Györggyel, akiknek alapgondolata az, hogy az akusztikus zene és a versek ötvözete mindig tiszteletben tartsa a vers mondanivalóját. A későbbiekben csatlakozott hozzájuk Borzsák Kamilla és Balog Péter, akikkel Sajtkukacz néven gyerekeknek adnak elő énekelt verseket. Velük szemben a közönség szeretetét is jogosan megérdemlő Evilági zenekar tagjai (Szélyes Margit – ének, Orbán Ferenc – hegedű, gitár, zörgő, ének, Gyergyai Szabolcs – basszusgitár, ének, Gábor Szabolcs – szopránszaxofon és Lőfi Gellért – zongora, ének) az általuk előadott verseket, köztük kötelező feladatként Orcsik Roland Ropog a hó című versét egy könnyed, fiatalosabb, lendületesebb zenei formába ágyazták s nyerték el így a zsűri (Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke, Budapest; Orcsik Roland költő, irodalomtörténész, Óbecse–Szeged; Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője, Újvidék; Szögi Csaba író, költő, Zenta és Verebes Ernő zeneszerző-költő, Zenta) és a közönség tetszését is. Egyébként a budapesti Aphonia az első díjként kiérdemelt 11 000 dinárt a zentai kórház gyermekosztályának ajándékozta. A második díjat nem osztotta ki a zsűri, a verseny harmadik helyezettje pedig az óbecsei Zengető zenekar lett, akik a kötelező versen kívül Tompa Mihály: A gólyához, Bogdán József: Anyám, Magyarország és Tari István: Vergődő című versét dolgozták fel. Az óbecsei srácok 8000 dináros pénzjutalomban részesültek. A fiatalokból álló zenekar két éve működik, s azóta a KMV-n több alkalommal is győzedelmeskedtek, s több helybéli és külföldi fellépést is maguk mögött tudhatnak.

A versenyen a legjobb szóló énekhangért különdíjas lett Perišić Diána, újvidéki negyedikes gimnazista. A „country és az eastern stílusból való sikeres kilábalásáért” a Folton Folk zenekar kapott különdíjat. Az utóbbi években a fesztiválon rendszeresen résztvevő szabadkai zenekar egyébként (nem csak) szerény véleményem szerint a legjobb formájában volt az idei fesztiválon és igazán megérdemelhettek volna egy előkelőbb elismerést is. Ugyanez vonatkozik az úgyszintén különdíjas Brestyánszki Dina és Bernadett alkotta duóra is. A Szabadkai Zeneiskola 3. osztályának tanulói a félelmetesen tiszta, ugyanakkor az embert szivárványszínű örvényként magába szippantó etnodzsesszükkel sikeresen elbájolták és rabjukká tették a színházteremben lévőket. Ezen kívül a kötelező vers legjobb megzenésítéséért a mezővári (Kárpátalja) Krisz együttes kapott különdíjat. A zsűri megdicsérte a felvidéki Horváth Margitot, aki 14 évesen vett részt a versenyen s szépen szerepelt. A kitűnő hangszerelésük miatt megdicsérték az úgyszintén felvidéki Gondola zenekart, s a zombori Szlákó Cynthia–Pogány Viktória–Cselenák Zsolt-triót is. Az Énekelt Versek 16. Zentai Fesztiváljának folytatásában szombat délelőtt 11 órakor a budapesti Kaláka és a versenyprogram fellépőinek közös gyermekműsorát tekinthették meg a zentaiak, 16 órakor pedig Bácskossuthfalván, a Krisz együttes zenés áhítatán vehettek részt az érdeklődők. Szombat este rendezték meg a fesztivál gálaműsorát, amelyen a Kossuth díjas Kaláka és Gryllus Vilmos hangversenyén fellépett Verebes Ernő is, a Hangzó Helikon sorozatban megjelent, Pilinszky János megzenésített verseit tartalmazó lemez zeneszerzője és zenei rendezője. Az esten Orcsik Roland, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költővel, a fesztivál díszvendégével Gruik Ibolya, napilapunk munkatársa beszélgetett. Tegnap délután 15 órakor, a Zentai Kórház gyermekosztályán a budapesti Sajtkukacz (Aphonia) együttes kedveskedett egy gyermekműsorral a bennfekvő csöppségeknek, a Törökkanizsai Könyvtárban pedig a zentai Mécsvirág együttes Fehér Ferenc-műsorát tekinthették meg Időtlen ének címmel.