2024. július 17., szerda

Csak öt magyar diák felvételezik

Csekély nyolcadikosaink érdeklődése az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskola magyar tagozata iránt

Az újvidéki Bogdan Šuput Iparművészeti Középiskolában mindössze öt magyar nyolcadikos tesz a hétvégén felvételi vizsgát. Csupán ennyien jelentkeztek a meghirdetett 20 férőhelyre.

Ez óriási visszaesés a tavalyi érdeklődéshez viszonyítva, hiszen akkor 30 magyar diák kívánt bejutni, és közülük 24-en sikeresen felvételiztek.

Abban, hogy a múlt évben ennyi érdeklődő volt, nagy szerepet játszott a Szülők Fóruma is, amely számos bácskai, bánáti és szerémségi településen népszerűsítette az újvidéki középiskolák magyar tagozatain való továbbtanulási lehetőségeket. Mint Pázsin Farkas Julianna, a Szülők Fórumának elnöke elmondta: a tartományi oktatási titkárságtól a korábbi években kaptak anyagi támogatást, amit ezúttal nem ítéltek meg nekik, tehát nem tudták a szülők és a diákok körében népszerűsíteni a magyar nyelven való továbbtanulási lehetőségeket. A sikereik között szerepel, hogy még titeli diák is van az Újvidéken tanuló magyar középiskolások között.

Pázsin Farkas Julianna szerint valószínűleg az is a csekély érdeklődés okai között szerepel, hogy a diákoknak a tehetséggondozókba korábban kellett jelentkezniük, mint ahogyan a középiskolai pályázati tájékoztató megjelent. Ez az információs hézag is szerepet játszhatott, mivel megeshet, nem is tudták, hogy a művészeti középiskolákba, nyelvi és matematikai tehetséggondozó gimnáziumokba mikor kell jelentkezni. Sajnos pótfelvételire nincs mód. A többi középiskolában a fennmaradt szabad helyekre a második körben is lehet pályázni szeptember elejéig, amíg van betöltetlen férőhely. A tehetséggondozók azonban kivételek, itt nincs pótfelvételi.