2024. július 17., szerda

A nándorfehérvári diadalra emlékeztek Szegeden

(Fotó: Bálint Zoltán)

Immár hatodik alkalommal rendezték meg a Nándorfehérvári Emléknapot Szegeden. Szombaton délelőtt a Klauzál téren a Pavane Táncegyüttes zászlóforgatói és a vitézi viadal részvevői kedvcsináló fellépésével kezdődött – csepergő esőben – a rendezvény. Majd az égiek néhány órára kegyesek voltak a szervezőkhöz, részvevőkhöz, látogatókhoz, mert még a nap is kisütött.

A nándorfehérvári diadal 555. évfordulóján rendezett ünnepség szereplői a városközpontból a Mátyás térre vonultak; az alsóvárosi ferences templom melletti téren középkori és reneszánsz vitézi, lovagi bemutatókban, korabeli zenében és táncokban gyönyörködhetett a közönség (a zentai Szt. Longinus Hagyományőrző Egyesület tagjai is felléptek). A kézművesek sátrainak kínálata, a bábjátékok, a kézműves foglalkozások és más programok hozzájárultak ahhoz, hogy a családok apraja-nagyja jól szórakozzon. Sajnos kevéssel fél négy után feltámadt a szél, elkezdett esni az eső, úgyhogy például az erős emberek versenyét – amelyet Nagy Péter olimpikon irányított volna – a mostoha időjárási viszonyok miatt nem tudták megtartani. Pedig – s ezt már Kohári Nándor (FIDESZ) önkormányzati képviselőtől tudjuk – amikor szép az idő, akár 4000 ember is megfordul a rendezvényen. Mint elmondta: hat éve, a nándorfehérvári győzelem 550. évfordulóján szervezték meg első alkalommal ezt a programot, mert a nagyszámú gyásznap mellett a győzelmekről is meg kell emlékezni, hogy jelen legyenek a köztudatban. A nándorfehérvári ütközethez kapcsolódóan történelmi totó is várta a közönséget, s ez is azt jelzi: a szórakozás mellett a történelmi ismeretgyarapítás iránti igénynek is helye van ezen a napon. Balogh Dóra, az emléknapot szervező alsóvárosi kultúrház vezetője annak külön örült, hogy az emléknap családi program, hisz sok fiatal család is bekapcsolódott valamely tevékenységükbe, és most őket is itt látta szombaton a Mátyás téren.

S egy érdekesség: Lázár Györgytől, a Pavane Táncegyüttes vezetőjétől úgy értesültünk, a nagy tetszést aratott zászlóforgatás is felvehető kurzus a szegedi egyetemen, mint ahogyan a történelmi társastánc is.

Pénteken este az alsóvárosi kultúrházban bemutatták Blaskó Mártának A nándorfehérvári győzelem és Hunyadi János című filmjét.