2024. augusztus 17., szombat

Keresztmetszet a Kosztolányiban

Három nap alatt hat előadást láthatunk a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház minifesztiválján

Október 21-e és 23-a között zajlik a szabadkai Kosztolányi színház fesztiválja, amelyen napi két-két Urbán András rendezte előadást láthat a közönség. Időrendi sorrendben nézhetjük meg az Urbán-rendezéseket, a Brecht-The Hardcore Machine-t, az Urbi et Orbit, a Turbo Paradisót, a The Beachet, A kisinyovi rózsát és a Béres Márta One-girl showt, és ezt teszik majd azok a színházi szakemberek (rendezők, kritikusok, dramaturgok, szelektorok, színházi szerveztek képviselői...) is, akiket a színház – köszönhetően annak is, hogy erre a rendezvényre sikerült a Magyar Nemzeti Tanácstól támogatást kapniuk – meghívott erre a minifesztiválra. Ahogy azt Urbán András igazgatótól megtudtuk, Romániából, Horvátországból, Bulgáriából, Macedóniából, Szlovéniából, Írországból, Angliából, New Yorkból várnak vendégeket.

– Ez a hat előadás a színház elmúlt hatéves munkájának egyfajta keresztmetszete, és ezek azok az előadások, amelyeket a MASZK Egyesülettel csináltunk koprodukcióban. Cél az is, hogy egyfajta piacot hozzunk létre, próbáljuk kivinni az előadásainkat ebből a magyar, szerb kultúrtérségből, az ország és Magyarország határain túlra, tágabb körbe is. Ez a módja annak, hogy működjön egyfajta kommunikáció. Mi év közben nehezen tudjuk megengedni magunknak, hogy bárkit vendégül lássunk, és erre most van lehetőség. Természetesen az is fontos, hogy ez egy jó lehetőség azoknak is, akik eddig nem ismerték behatóbban a munkánkat, most három nap alatt láthatnak hat előadást, de azoknak is izgalmas lehet így, időrendben egymás után, egységes egészként végignézni ezeket, akik eddig is rendszeresen eljártak a színházunkba – mondta az igazgató – Van ennek a minifesztivál létrehozásának egy olyan praktikus oka is, hogy kevesen vagyunk a színházban, és nagy munkát végzünk, játszunk, tájolunk, fesztiválokra, vendégjátékokra járunk, fesztivált szervezünk, és így tűnt a legegészségesebbnek bemutatni a munkánkat, hogy ne a repertoár fojtsa állandóan a színházat. Ennek a kulcsát próbáljuk megtalálni.

Szerda Zsófia, a színház marketingese elmondta, a showcase-ről mintegy 30 oldalas, angol nyelvű prospektust készítettek, amelyben nemcsak a hat előadásról lehet tájékozódni, hanem az előadások rendezőjéről, a MASZK Egyesületről, magáról a Kosztolányi Dezső Színházról, a színház egyéb előadásairól és Szabadka városról is.

A minifesztiválon biztosítják a fordítást, angol és szerb nyelven is, és az előadások után minden este lehetőség lesz ismerkedésre, kötetlen beszélgetésre is.

A jegyárak kedvezményesek: a diákok egy előadást 100 dináros áron, az összeset 300 dináros áron nézhetik meg, a felnőttek 200 dinárért válthatnak jegyet egy előadásra és 500 dinárért mind a hat produkcióra.