2024. augusztus 17., szombat

Kosztolányi-ösztöndíj

(MOlnár Edvárd felvétele)

Mivel a Kosztolányi Dezső Diáksegélyező Egyesület Szabadkán fejti ki tevékenységét, úgy döntött, hogy a névadó halálának 75. évfordulóján megalapítja a Kosztolányi Dezső-ösztöndíjat. Az idei tanévben 10 középiskolás részesül ebben a támogatásban, és a tervek szerint ők a következő években is, tanulmányaik befejezéséig a KODDE ösztöndíjasai maradnak. Az ösztöndíjakat a Bethlen Gábor Alap pályázatán nyert támogatásból biztosítják. Az egyesület idén igen szűkös anyagi helyzetben van, míg tavaly 22 millió forintot kaptak a Bethlen Gábor Alaptól, addig idén mindössze 5 milliót.

A Kosztolányi-ösztöndíjasokkal tegnap írták alá a szerződést a szabadkai városháza dísztermében, és ekkor osztottak ki tanszercsomagot 149 olyan elsős középiskolásnak, akiknek a pályázati lapjuk elbírálható volt. Idén több mint 300-an hiányosan kitöltött, nem elbírálható pályázati lappal jelentkeztek.

– Idén 248 diákot tudunk támogatni. Közülük 149 elsős tanszercsomagot kap, míg 99 diák részesül egyszeri, pénzbeli ösztöndíjban. A 99 diák közül tízen részesülnek a Kosztolányi Dezső-ösztöndíjban. Ez egy kiemelt ösztöndíj, amelyet kiválóan teljesítő, 5,00 tanulmányi átlagú szabadkai, Szabadkán tanuló középiskolás kap meg. Ez egy egyszeri, 6, 8 illetve 10 ezer dináros támogatás – mondta el Kovács Károly, a KODDE elnöke, akitől azt is megtudtuk, hogy jövőre szeretnének egy stratégiát kidolgozni a Magyar Nemzeti Tanáccsal és a többi diáksegélyező egyesülettel közösen, hogy nagyobb eséllyel tudjanak a magyarországi pénzbeli forrásokra pályázni.