2024. július 1., hétfő

Tiszteletbeli doktorrá avatták Želimir Žilniket

Megünnepelték az Újvidéki Egyetem Napját

Pénteken ünnepelték meg az Újvidéki Egyetem Napját, valamint az intézmény fennállásának a 64. évfordulóját. A jelenlévőket Dejan Madić, az Újvidéki Egyetem rektora köszöntötte.

– Mindenképpen büszkék lehetünk az Újvidéki Egyetemre. Jelenleg 49 ezer hallgatója és 5 ezer oktatója, kutatója van, ezzel Közép-Európa egyik legnagyobb oktatási intézménye. Bátran mondhatom, hogy az Újvidéki Egyetemen világszínvonalú az oktatás, az itt diplomázott hallgatók bárhol a világon megállják a helyüket. Továbbra is azon kell munkálkodni, hogy növeljük az oktatás színvolát, hisz ezzel hozzájárulunk a társadalom fejlődéséhez. Fontos a tudományos gondolkodás terjesztése, az ünnepség is ezt a célt szolgálja – fejtette ki Dejan Madić, aki egyebek mellett bemutatta az Újvidéki Egyetem legjelentősebb eredményeit.

Az ünnepségen tiszteletbeli doktori címet kapott Želimir Žilnik neves filmrendező.

A tiszteletbeli doktori címet azoknak a személyeknek adományozzák, akik kiemelkedő sikereket értek el a tudomány, a kutatás vagy a művészet területén.

Želimir Žilnik elmondta, nagy megtiszteltetésnek számít, hogy ilyen rangos elismerésben részesült.

– Külön öröm számomra, hogy egykor én is az Újvidéki Egyetem hallgatója voltam. Örülök annak, hogy méltónak találtak erre a titulusra, s remélem valamilyen szinten hozzájárultam a művészet népszerűsítéséhez. A fiataloknak azt üzenném, hogy legyenek kitartóak, ne adják fel az álmaikat – fogalmazott Žilnik.

A pénteki ünnepség mellett az egyik kísérőrendezvény a Egyetem Központi Könyvtára által rendezett  Az Újvidéki Egyetem 1960–2024 című kiállítás, amely a rektorátus dísztermében tekinthető meg június 28-a és július 12-e között.

Az Újvidéki Egyetemhez 14 kar tartozik, több mint 300 akkreditált programmal. Újvidék mellett Zomborban, Szabadkán és Nagybecskeren is működnek  fakultások.

Az eseményen tiszteletét tette Milan Đurić, Újvidék polgármestere is.

Az ünnepségen készült felvételeket itt tekinthetik meg!

Nyitókép: Dávid Csilla felvétele