2024. július 18., csütörtök

Kortárs alkotások támogatása

Újvidéken tegnap osztották ki a tartományi kormány által kulturális intézmények számára nyújtott támogatásról szóló szerződéseket. Mások mellett a Sterija Játékok, a NOMUS, a szabadkai Gyermekszínházi Fesztivál szervezői részesültek anyagi juttatásban.

Dragana Milošević tartományi művelődési, tömegtájékoztatási és vallási közösségi titkár a Szerb Nemzeti Színházban adta át a szerződéseket azon intézmények vezetőinek, amelyek a kortárs művészet területén nyertek anyagi támogatást.

A titkárság 15 millió dinárt különített el a zenei alkotások támogatására, és ugyanannyit a színpadi alkotásokra.

– Fesztiválok szerevezését, hagyományos rendezvényeket és számos más színházi előadást támogattunk idén Vajdaság-szerte. Közös feladatunk és célunk az, hogy évről évre növeljük a költségvetés forrásait a kultúra számára, annak érdekében, hogy több projektet tudjunk támogatni. A koronavírus alatt a kulturális események az online térbe helyeződtek át. A nézők az interneten keresztül kísérhették a színpadi előadásokat, illetve a koncerteket. A kultúra utat tört magának a nehéz időszakban is, ezért megérdemli a támogatásunkat – emelte ki Milošević.

Roman Bugar, a Nagybecskereki Kamarazenekar vezetője is szólt a jelenlévőkhöz, megköszönte, hogy a titkárság támogatja a vajdasági kulturális intézményeket és szervezeteket.

A  Tartományi Kulturális és Tájékoztatási Titkárság idén 59 zenés, valamint 35 színpadi alkotás megvalósulását  támogatta.