2024. augusztus 5., hétfő

Forog a Ványa bácsi – Buborékkeringő című tévéfilm

Tévéfilm készül Csehov klasszikus darabjából a Megafilm Service és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) koprodukciójában, a Nemzeti Filmintézet támogatásával. A Ványa bácsi – Buborékkeringő című, a közelmúlt Magyarországába helyezett alkotás jövő januártól lesz látható a Dunán.

– 2000 táján játszódik a történet, amikor a rendszerváltás eufóriája már elmúlt, és többen érzik, hogy nem történt meg, amire vágytak. Szereplőinket ebbe a süppedt állapotba helyeztük át az eredeti csehovi környezetből és korból – mondta Fazakas Péter rendező a tahitótfalui Bodor majorban hétfőn tartott sajtónyilvános forgatási napon.
Mint kiemelte, a csehovi darab mondanivalója örök érvényű, mindenkinek szól. – A most forgó tévéfilm inkább egy élvezhető film, mint színházi adaptáció – tette hozzá.

Helmeczy Dorottya, a film egyik producere elmondta: a tévéfilm létrehozásához a Thália Színház Télikertjében repertoáron lévő Ványa bá című előadás jelentette a kiindulópontot, az előadás szereplői kerültek a filmbe is.

– Kálomista Gáborral, a tévéfilm másik producerével régóta gondolkodtunk azon, hogy egy futó színházi darabból készítsünk filmet. Az új fordításban bemutatott, szépirodalmi alapú előadás kiváló alap volt ehhez, és sokat segített, hogy a Nemzeti Filmintézet finanszírozása mellett az MTVA beszállt koprodukciós partnerként. A közmédiával együttműködésben már sokszor csináltunk szépirodalmi átiratokat – fejtette ki Helmeczy Dorottya.
Hozzátette: a filmhez szükséges cselekmény miatt a Ványa bácsi – Buborékkeringő jelentősen eltér a színházi megvalósítástól, bár az alapvető csehovi gondolatokat természetesen megtartották. Csehov színházi darabjában a díszlet egy vidéki dácsa, a 20-21. század fordulójába Magyarországra helyezett tévéfilmben ugyanakkor a világtól elzárt majorság a helyszín.
A tévéfilm történetének helyszíne egy szarvasmarhatelep, ahol két férfi verseng egy harmadik férfi feleségének szerelméért – bár egyikük nem is tudja, hogy verseny van. Eldördül két lövés is, de az igazi konfliktusok máshol játszódnak.

A producer az MTI-nek elmondta: a tévéfilm 500 millió forintból készül, hasonló összegből, mint korábban az általuk készített tévéfilmek. Megjegyezte, hogy ennyi pénzből jó tévéfilmet lehet készíteni, megszokott filmes technikával, nemzetközi szabványokkal, másfél órában, amit a streamingszolgáltóknak is el lehet adni, fesztiválra is lehet nevezni. Az egyetlen különbség a nagyjátékfilmekhez képest, hogy a tévéfilmek nem kerülnek moziforgalmazásba.

Andrónyi Kolos, a Duna csatornaigazgatója az MTI-nek elmondta: a Ványa bácsi nagyon jól illeszkedik a Duna profiljába. – Olyan életkérdésekkel foglalkozik, ami mindenkit foglalkoztat: mi végre vagyunk itt, van-e értelme annak, amit csinálunk, miért ér minket kudarc. Ugyanakkor Csehov eredeti szándéka szerint a Ványa bácsi vígjátéknak íródott, szórakoztató, humoros, tartalmas - éppen az ilyen művek tudják megszólítani a közönségünket – fejtette ki Andrónyi Kolos.
A tévénézők szeretik a tévéfilmeket – hangsúlyozta, felidézve, hogy legutóbb a Majdnem menyasszony című, Herczeg Ferenc novellájából készült kosztümös művet tűzték műsorra. A Ványa bácsi – Buborékkeringő viszont szinte a napjainkban játszódik egy vidéki tanyán – mondta, hozzátéve, hogy a tévéfilmből werkfilm is készül.
A nappali munka után a stáb ezen a héten veszi fel az esti jeleneteket; a forgatás augusztus 13-án fejeződik be.

Nyitókép: Fotó:MTI