2024. július 18., csütörtök

A Nagyszínpadon túl is van élet

Szemezgetés a Nyári Ifjúsági Játékokon kisebb színpadain fellépő zenekarok közül
Csillagtér

Még csupán egyetlenegy éjszaka választ el minket Észak-Vajdaság legnagyobb bulijától, ahol az idén is számos kisebb-nagyobb zenekar koncertjén bulizhatnak a fiatalok. Mint ahogyan már napilapunkban is olvashattak róla, az idei Játékokon többek között a Quimby, a Tankcsapda, a Pokolgép, az Ossian, az Aurora koncertjén bulizhatják ki magukat a fiatalok. Ezekről az együttesekről nap mint nap hallhatunk a magyarországi médiában, ezért összeállításunkban elsősorban a nem túlzottan ismert formációkra, a magyar rockzene „gerillaharcosaira” összpontosítunk, amelyek sajátos zenei világukkal érdekes színfoltjai a magyarországi és a vajdasági zenei színtérnek. Válogatásunk a teljesség igénye nélkül készült (bizonyára a felsoroltakon kívül még számos izgalmas fellépésekkel találkozhatunk a rendezvényen), de rámutat arra, hogy a Játékok Nagyszínpadán túl is van élet, és az előző évekhez hasonlóan az idén is a „kisssszínpadok” fellépőinek produkciói könnyen háttérbe szoríthatják a fesztivál központi helyén fellépő kisebb-nagyobb zenekarokét.

Láma Dalai

Július 23-án, pénteken az Arena After Dance színpadon ad koncertet a szegedi Honeybeast, amely az elektronikus zenét ötvözi a rockkal. A 2005 óta működő szegedi formáció számos tehetségkutató fesztiválon sikeresen szerepelt, s a közelmúltban megjelent a bemutatkozó albumuk is. Szegedről érkezik a Csillagtér is, amely szerdán lép fel ugyanezen a helyszínen. Az együttes a pszichedelikus rockzene, a hiphop és a blues elemeit elegyíti egy igencsak robbanékony keverékké.

SKAgetHer

A Játékokon fellépő hazai zenekarok közül mindenképpen ki kell emelni a 28%-ban bácskossuthfalvi, 14%-ban moholi, 42%-ban kishegyesi és 14%-ban szabadkai, egyszóval ízig-vérig vajdasági SKAgetHER-t, amely energikus ska-punkjával július 22-én, csütörtökön garantálja a bulihangulatot. A Játékok egyik üde színfoltja lehet még a könnyűzenét, a dzsesszt és a népzenét ötvöző Szabó Balázs Band fellépése július 22-én, de érdemes lesz elmenni a Láma Dalai július 21-ei bulijára is.

Szabó Balázs Band

Ez utóbbi együttes a ska- és a reggae-zenét ötvözi dzsesszel, a rockzenével és más zenei stílusokkal. A Kisszínpad fellépői közül nem hagyható ki a Southern Society, amely július 20-án koncertezik. A 2008-ban megalakult szabadkai zenekar a progresszív hatással fűszerezett heavy és southern rock-metal örvényes vizein evezget. Csütörtökön lép fel a zentai Ashen Epitaph, amelynek buliját elsősorban a zúzós zene kedvelőinek merjük ajánlani. A zentai srácok már nem ismeretlenek a szerbiai közönség előtt, az idén többek között felléptek az újvidéki Exit Explosive színpadán is.

The Southern Society

Csütörtökön hosszú-hosszú idő után ismét a Játékok vendége lesz a Narco Polo, amely az elmúlt időszakban újra a pszichedelikus világzenei gyökereiből merítkezik.