2024. október 5., szombat

Zötykös

SZÓFIGYELŐ

Az olyan helyet, főleg utat, amelyen a jármű zötyög, rázódik általában zötyögős nek vagy rázós nak szoktuk minősíteni. Ezt mondjuk az olyan járműre, hátaslóra stb. is, amely haladás közben a rajta helyet foglaló személyt kellemetlenül rázza, zötyögteti.

Felületi egyenetlenségei miatt a rajta haladó kocsit rázkódásra késztető út nemcsak rázós vagy zötyögős lehet, hanem olykor zötykös is: A jobb első keréktől balra kanyarodáskor és körfogalomban erős súrlódó hang hallik, míg zötykös úton kopogó hang, egyenes és sima úton semmi. – Az a gáz, mikor élőben látsz ilyet..., és nem is ilyen szépen ül a gyerek a kosárban, és tényleg fel is ülnek vele, pláne zötykös úton..– Menni a zötykös rázós utakon, és napérlelte paradicsomot venni, meg körtét a mamától, elbeszélgetni vele, inni a forrásból, demizsonba tenni a hegyi vizet. – Másnap reggel Miklós gépkocsiba ült, és az ombozi völgy zötykös agyagútján elrázatta magát elébb a Dujardi tanyához, majd onnan Palatkára.

A zötykös melléknév néha nem úttestre, hanem pályára vagy járműre utal: A cég területén meg pláne nincs, csak zötykös-gödrös volt, mint nehezített pálya. – A gyerekeket figyelem, ahogy megmerül lefordíthatatlan locsogásuk a csapra zárt szökőkút zavaros vízében, a felnőttek egymáshoz türemkedését, az autók idétlen, zötykös zaját, s belül nagy békesség terpeszkedik lelkem kopottas karosszékeibe, aztán rácsusszan foszlott szövetükre az idő.

Ez a viszonylag ritkán használatos szó rendhagyó módon jött létre, ugyanis nincsen használatban olyan főnév, amely az alapszava lehetne (pl. zötyök), csak a zötyköl igét ismerjük, belőle vezethetjük le. Más hasonló szavak esetében rendszerint mind az igei, mind a főnévi alapszó használatos (piszkos, piszok, piszkol; mocskos, mocsok, mocskol; titkos, titok, titkol; torkos, torok, torkol; szurkos, szurok, szurkol; árkos, árok, árkol; hurkos, hurok, hurkol; kapcsos, kapocs, kapcsol; gyilkos, gyilok, gyilkol; pöckös, pöcök, pöcköl stb. Ezek közül némelyik szócsoport jelentésbeli egyenetlenségről tanúskodik, a torkos melléknév például jól eltávolodott a torkol igétől, a gyilkos leginkább főnévi értelemben fordul elő, és nemcsak olyan személyre utal, akinek gyilok (tőr) van a kezében.

Viszont olyan eset is akad, hogy a megfelelő ige hiányzik, például a lucskos, lucsok mellől a lucskol a köznyelvben (nyelvjárási szóként ugyan előfordul), vagy a nyirkos, nyirok mellől a nyirkol.