2024. október 5., szombat

Berág valakire

Az utóbbi időben vonzatosan is használja a szleng a berág igét. Az ilyen kifejezésnek ’megharagszik, dühös lesz’ a jelentése, és különösen egyes szám első személyre utal. Például: Berágott rám, amiért nem akarok vele moziba menni. – Legutóbb, amikor hazamentem, láttam, hogy a fiam letépte a baba fejét, mert valamiért berágott rám. – Remélem megbocsájt nekem mindenki, aki a francia-holland miatt berágott rám. – Aztán ügyvédhez akartunk menni, csak közben a drága berágott rám és hazamentünk. – Fröcsköltem a körülöttem lévőket, erre azok berágtak rám, de aztán mégis bevettek a focicsapatukba. – Most kit kérdezzek meg, hogyha problémám van, ha már mindenki berágott rám?

Néha a vonzat második vagy harmadik személyre irányul: Asszem, valaki berágott rád. – Sokan berágtak rád akkor. – A jó nevű orvos egy szép napon berág az exfeleségére. – Magyarország berágott a cigányokra.

Olykor még fokhatározóval is nyomatékosabbá teszik a beszélők a szóban forgó kifejezést: Úgy tűnik, valamiért nagyon berágott rám. – Mielőtt a Peti megszületett, anyám halálosan berágott rám, amiért azt mondtam, nem veszek gumikacsát a gyereknek, ott a sampon kupakja, majd eljátszik azzal – Amúgy meg a barátnőm teljesen berágott rám, hogy lesz bögrém, és ha most nyerek, akkor meg neki kell adnom.

A berág ige kivételesen dolgra is vonatkozhat: Ha a seprű berág, még a nyele is visszavág. – Aztán apám berágott a gyűjtőszenvedélyemre akkor, amikor az egyik presszóból hazavittem egy újságot.

A berág ige egyébként a műszaki nyelvben konkrét értelemben fordul elő, méha a berágódik igét helyettesíti. Ennek felel meg például a következő, egyébként bizalmas stílusú mondfat is: A cuccot puha ruhára, tiszta, pormentes helyre tegyük, másképp pár hét után berág a dugó és nyekk kompresszor!

A szlengben vonzat nélkül már régebb óta él a berág ige, jelentése ’megdühődik’. Például: Az, hogy most magázott, arra utalt, hogy berágott a csávó. – Bár kiakadnak, ha főállású berág, azért nem tanúlnak belőle, és továbbra is újítgatnak. – A hülye barátnő persze berág, és gyorsan el is rohan, őt követi az összes többi. – Amikor a közönség elfogadta, akkor berágott.