2024. október 5., szombat

SZÓFIGYELŐ

Habparti

Azt olvasom az egyik újságban, hogy nagy sikert aratott a gyerekek körében a habparti. A város önkéntes tűzoltói a gyereknapon habbal öntötték el a Károly Róbert teret, az apróságok a tűzoltó autókba is beülhettek, valamint megismerkedhettek az életmentő felszerelésekkel. A kicsiket azonban leginkább a habbal varázsolták el a lánglovagok.

Más rendezvényeknek is egyik népszerű elemük a habparti (vagy angolosan habparty): Tömérdek mennyiségű étel, ital, interaktív játékok, extrém sportok, habparti és más szabadidős programok várták a részvevőket. – Lecsófőző verseny, a színpadon bemutatók várták az érdeklődőket, de ezen felül ugrálóvár és a már megszokott habparti. – A Palace Disco-ban nyáron rendszeresen habparti várja a tombolni vágyó fiatalokat. – Szombat éjjel a Nagyváradi Magyar Diákszövetség tanévzáró habpartit szervezett a No Problem diszkóban. – A szórakoztató kategóriát modern tánc, hastánc és aerobic bemutató is színesíti, és nem maradhat el a habparti sem. – Makón idén is lesz zenés habparti a termálban, pezsgőt és habfürdőt mindenki vigyen magával. – Kezdetét veszi az igazi nyári őrület, startol az ibizai hab party! – És ne feledkezzünk meg Európa legnagyobb habgépéről sem, mert hetente többször habparti is várja a bulizni vágyókat!

A habparti olyan társas összejövetel, amelyen mesterségesen keltett habban mászkálhatnak, ugrálhatnak, táncolhatnak a résztvevők. A habot általában úgynevezett habgéppel készítik, amely egyike a különleges látványtechnikai berendezéseknek (a füstgéppel, a ködgéppel, a szélgéppel. a hógéppel, a buborékgéppel, a konfetti-géppel. stb. együtt). A habgép elvi működését tekintve olyan, mint a hógép, azzal a különbséggel, hogy a légáram sebessége és az adalék anyagának sűrűsége is kisebb. A különbségekből adódóan a gépről leváló habpelyhek mérete jóval nagyobb, mint a mesterséges hópelyheké. A légáramba juttatott adalékanyag mennyiségének változtatásával a habképződés erősségét, a légáram növelésével, illetve csökkentésével a kiáramló hab mennyiségét lehet szabályozni.