2024. július 17., szerda
ÚJ KÖNYVEK

Carin Gerhardsen: Mézeskalács ház

Harmincnyolc évvel ezelőtt egy vidéki óvodában volt két gyerek, egy kisfiú és egy kislány. Két kitaszított. És volt két vezéregyéniség, akiket a többi gyerek követett. És ők szinte mindennap megalázták a két kitaszított gyermeket.

Napjainkban rejtélyes gyilkosságok történnek Stockholmban, egymástól függetlenül gyilkolnak meg több embert is, akik között látszólag semmilyen kapcsolat nincs. Conny Sjöberg felügyelő és csapata vág neki az ügy felgöngyölítésének, akik az összefüggést a 38 évvel korábbi óvodai csoportban találják meg.

Gerhardsen regénye egy trilógia első része, amely a skandináv krimi rajongók új kedvence.

Carin Gerhardsen eredetileg matematikusnak tanult, regényeit is a szakmájától elvárható pontossággal és kíméletlen logikával építi fel. A könyv az Athenaeumnál jelent meg.

ANTTI TUOMAINEN: A GYÓGYÍTÓ

A világ az apokalipszis felé sodródik. A klímaváltozás következtében betegségek tombolnak, a rendőrség helyett a rendet privát őrző-védők felügyelik. Aki teheti, észak felé menekül, ahol még némileg élhető a világ. Ugyanakkor Helsinkiben Tapani Lehtinen felesége, az újságíró Johanna, aki egy titokzatos sorozatgyilkos, a Gyógyító után nyomoz, váratlanul eltűnik. A férfi nyomozni kezd felesége után, ennek során pedig azonkívül, hogy az élete veszélybe kerül, számos megdöbbentő titkot tud meg Johanna múltjából is.

A Libri Kiadónál megjelent regény a skandináv krimi elemeket a sci-fivel kombinálva nyújt izgalmas olvasnivalót.

BARTÓK IMRE: A PATKÁNY ÉVE

New Yorkban nehezen megmagyarázható, bizarr gyilkosságok történnek, úgymint növénnyé változtatott családok, brutális csonkolások és megmagyarázhatatlan terrorcselekmények. Mindez azonban egyelőre csupán egy magányos, megkeseredett rendőrfelügyelőt aggaszt, aki hiába próbál valami rendszert felfedezni az egészben, pedig van rendszer. Annak meg legfőbb motorjai Karl, Ludwig és Martin, a három különleges képességekkel rendelkező óvilági gondolkodó. Miközben egyre közelebb kerülnek vezetőjük, a csábító és titokzatos Cynthia terveinek megvalósításához, kétségbeesetten próbálják leplezni egymás és a világ előtt saját elméjük széthullását – de vajon meddig sikerülhet ez egy olyan világban, amely nekik köszönhetően épp most fordul ki önmagából?