2024. október 5., szombat

Zöldmezős beruházás

SZÓFIGYELŐ

Híreket hallgatva-olvasva felfigyel az ember a zöldmezős beruházás kitételre: Zöldmezős beruházással ragasztógyárat épít a Henkel a Tatabánya-Környe ipari parkban. – 2001-ben a tatabányai Ipari Parkban zöldmezős beruházás keretében 10 000 m²-es gyártó-csarnok épült fel. – Zöldmezős beruházás keretében 2008 tavaszán került megvalósításra a Szegedi Űrállomás. – Zöldmezős, 1,1 milliárd értékű beruházással műtrágyagyártó üzemet tervez a szolnoki Tisza menti Vegyiművek. – Kazincbarcika Önkormányzata egy zöldmezős beruházás keretében megvalósuló, a város igényeire alapozott önálló fűtőerőmű megépítésére kötött szerződést. – A Knorr-Bremse Magyarország Kft. 4,5 milliárd forintos beruházással a régi gyáregysége mellett, zöldmezős beruházással új gyárat kíván építeni. – A befektetők mintegy 18 hektár területen zöldmezős beruházást hajtanak végre.

A zöldmezős beruházás szószerkezet voltaképpen olyan új ipari vállalkozásra utal, amely addig mezőgazdasági művelés alatt álló területen jön létre. Általában egy sík, tereptárgyaktól mentes, lehetőleg városhoz közeli területet választanak ki erre a célra. A zöldmezős beruházás egyúttal a földnek a művelés alóli végleges kivonását is jelenti. Az erre vonatkozó irányelvek szerint lehetőleg a gyengébb termőképességű területeket kell így hasznosítani, illetve, hogy az igénybevétel a szükséges legkisebb mértékre korlátozódjék. A telephely építészeti, üzemi előzmények nélkül teljes egészében újonnan létesül. Előnye, hogy nincsenek megoldási kötöttségei sem az elrendezésben, sem az építésben. A zöldmezős beruházás haszna, hogy az újonnan foglalkoztatottak többsége az átlagosnál valamivel jobban fizetett munkához juthat, a beruházó nyereségre tehet szert, az önkormányzat adóbevételhez juthat. Hátránya viszont, hogy infrastruktúrát kell hozzá építeni és igazodni a szigorú környezetvédelmi előírásokhoz.
Zöldmezős beruházások régen is voltak, csakhogy nem így nevezték őket. Annak idején például az Óbudai Hajógyárat így telepítették a Margit-sziget fölötti védett öböl partjára. A gázgyár telepe a Mocsáros és az Arany-patak dunai torkolata mellé került. A fűzfői Nitrokémia a XX. század első évtizedeiben szintén a zöld mezőre, a Balaton fölött olyan területen épült, ahol a fák nemigen nőhetnek megfelelően. A zöldmezős beruházások jelentős része egyébként a vámszabad területek befektetési előnyeinek kihasználására jött létre.