2024. október 5., szombat

Létesítménygazdálkodás

SZÓFIGYELŐ

Az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül a magyarországi építőipar. Szinte egymás után nőttek ki a földből korszerű bevásárlóközpontok, irodaházak, lakóparkok. Az eddig megszokott színvonalhoz képest ezeknek a létesítményeknek már minden téren különleges követelményeknek kellett megfelelniük A követelmények mind mennyiségi, mind minőségi szempontból megnőttek. A versenyképes bérleti díjak kialakításához elengedhetetlen volt az, hogy a működési költségeket optimális szinten tartsák. Fontossá vált, hogy az épületkomplexumok üzemeltetése minél színvonalasabb, hatékonyabb, egyúttal pedig a lehető legolcsóbb legyen. Az ilyen épületkomplexumok üzemeltetése, fenntartása már nem gazdaságos a régi módszerekkel. Ebben nyújt segítséget létesítménygazdálkodás nevű új iparág.

Az angol Facility Management szókapcsolatnak megfelelő létesítménygazdálkodás új fogalom ugyan, mégis igen jelentős szerepet tölt be a nemzetgazdaságban. A létesítménygazdálkodás azoknak az eszközöknek és szolgáltatásoknak a szervezeten belül való koordinálásával, menedzselésével foglalkozik, amelyek nélkül a szervezet főtevékenysége, zavartalan működése, vagy a puszta léte is szinte elképzelhetetlen. A szóban forgó szervezeti funkciónak az a feladata, hogy optimális szinten kielégítse az egész szervezet létesítménygazdálkodási szolgáltatások iránti szükségleteit, illetve biztosítsa a szervezet főtevékenységének zavartalan végzését. Ez az iparág a változások kezelésével alapvetően befolyásolja a szervezetet, a dolgozók közérzetét és a szervezet működésének hatékonyságát.

A szervezetek által igénybevett létesítménygazdálkodási szolgáltatások száma a százat is meghaladja. Elsősorban az épületekhez kapcsolódó szolgáltatások tartoznak ide (karbantartási és egyéb műszaki szolgáltatások, takarítás, energiaellátás, őrzés-védés stb.), illetve a munkavégzéshez kapcsolódó szolgáltatások (étkezési, egészségügyi szolgáltatások, információs és kommunikációs szolgáltatások), továbbá a helyi katasztrófa-megelőzés és elhárítás, tűzbiztonsági szolgáltatások, bútorozás, költöztetés, vagyonvédelem, munkavédelem stb.

A létesítménygazdálkodás létalapját az a közgazdasági megfontolás adja, mely szerint az infrastruktúra, az utak, az épületek és minden egyéb építmény nem marad termék a maga tárgyi valójában, hanem szolgáltatássá válik. Az infrastruktúra előállításának költsége mindig a töredékrésze az infrastruktúra mint szolgáltatás költségének. Az épület eredetileg termék, de használata során szolgáltatásként jelenik meg, és ennek az utóbbinak a költségei a problematikusak, ezeket kell létesítménygazdálkodás által elfogadhatóvá tenni.