2024. október 5., szombat

Drogprevenciós

SZÓFIGYELŐ

Az újságolvasók és a rádióhallgatók mind gyakrabban találkozhatnak a drogprevenciós melléknévvel: Az Életrevaló Egyesület meghirdette a II. Országos drogprevenciós kisfilmkészítő versenyt. – Pályázni lehet a drogprevenciós kisfilmek második országos versenyére. – A kiíró országos drogprevenciós kisfilmversenyt hirdet. – Kipróbálhatja a drogprevenciós játékot. – Kedden délelőtt drogprevenciós előadást tartottak Demecserben, a helyi gimnázium tanulóinak. – Richárd jópofa rajzaival és színpadi elemekkel mutatta be azt, amelyet hasonló drogprevenciós előadók csak próbálnak eljuttatni a diákhoz. – Korábban többször tartottam drogprevenciós előadásokat az általános iskola 7–8. osztályában és gimnáziumban. – A kerületi drogprevenciós napon tizennyolc kerületi általános iskolából 112 diák (7. és 8. osztályos) vett részt.

A drogprevenciós melléknév különféle szókapcsolatokban jelentkezik. Például: Országos Drogprevenciós Adattár – Drogprevenciós Alapítvány – drogprevenciós előadás – drogprevenciós filmverseny – drogprevenciós játék – interaktív drogprevenciós kiállítás – Drogprevenciós Munkacsoport – drogprevenciós pályázat – drogprevenciós program – drogprevenciós szoba – pedagógusok drogprevenciós továbbképzése – Kortárssegítő Drogprevenciós Tréning stb. Van, amikor viszont a drogmegelőző szóalakkal találkozunk: Országos Drogmegelőző Ügynökség, drogmegelőző akció, drogmegelőző kiállítás, alternatív drogmegelőző kampány stb. Bizonyos esetekben inkább a drogmegelőzési járja: Nemzeti Drogmegelőzési Intézet, Drogmegelőzési és Egészséges Életmód Munkacsoport, drogmegelőzési hét, drogmegelőzési vetélkedősorozat stb.

A drogprevenciós összetétel előtagja, a drog szó közkeletű megfelelője a kábítószer főnévnek. Ez a holland eredetű szó azonban csak másodlagosan jelent kábítószert, elsődlegesen tágabb értelmű, olyan növényi vagy állati eredetű anyagra utal, amely gyógyászati vagy élvezeti célokra alkalmas vegyületeket tartalmaz. A prevenciós melléknév pedig a szintén közkeletű latin eredetű prevenció főnév származéka, a megelőző melléknévi igenevet vagy a megelőzési melléknevet helyettesíti.

A megelőző igenévnek bő másfél milliós előfordulási gyakoriságához képest a prevenciós szó megterheltsége nem valami nagy, körülbelül 135 000, vagyis az előbbinek a tizenkettede. Ennek ellenére a drogprevenciós szó elterjedtebb (39 100), mint a drogmegelőző (5 150), viszont nem éri el a kábítószer-megelőző gyakoriságát (47 100). A megelőzési melléknév még a prevenciós gyakoriságát sem éri el (104 000), a vele alkotott összetételek lemaradnak a drogprevenciós és a kábítószer-megelőző változat mögött: drogmegelőzési (16 700), kábítószer-megelőzési (16 400).