2024. október 5., szombat

Fanok

SZÓFIGYELŐ

Angol mintára terjed nyelvünkben is a fan főnév a rajongó és részben a szurkoló rovására. Leginkább többes számban és olyan jelzős szerkezetben fordul elő, amelynek bővítményi tagja a rajongás vagy a szurkolás tárgyára utal. Ez lehet termék, együttes, csapat, híresség stb.: Buliznak a magyar Firefox- és LibreOffice-fanok. – Így érettségiznek az Apple-fanok. – Hűségükről nyilatkoztak az iPhone-fanok. – A tokaszalonna-fanok túl megerőltetőnek találhatják a magyar történelem egyik legendás helyének elérését. – Mit olvasnak még a manga-fanok? – Édesemmel nagy Gackt/Ueda fanok voltunk. – Kedves magyar anime és manga fanok! – Régi motoros Mac fanok váltanak Ubuntu-ra. – Szeretettel köszöntelek a Citromrádió fanok közösségi oldalán! – Vérszagra gyűlnek a vámpír-fanok!– Baranya megyében vannak Japán fanok? – Ledöntötték a kerítést örömükben a Napoli-fanok. – Valahogy mindig is így képzeltem ezt. Real fanok, a comic-ban volt ilyen? – Star Wars Fanok gyülekező a Gamekapocs online játékmagazinon. – Vannak itt még rajtam kívül Bud Spencer & Terence Hill-fanok? – Regisztráljon, ha csevegni szeretne ezen a Michael Jackson-fanok hálózaton!

Az is előfordul, hogy általános jelentésben szerepel a fan szó: Nem szeretem a fanokat, a fanok elrugaszkodnak a valóságtól, egyféle véleményt szeretnek, vagy a másik fél hibáit látják csak rendszeresen. – Egy igen érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok, abban a tudatban, hogy az ország több pontján élő fanok közül hátha valaki tud válaszolni érdemlegesen. – Kitartanak a fanok a megbolondult Britney mellett?

A fan szó ellentettje, az anti-fan is felbukkan: A sztárok nem csak az élet napos oldalát tapasztalják meg, de bizony a rajongók szeretete mellett számolniuk kell az anti-fanok kíméletlen vicceivel is.

Az angol fan a fanatic rövidítéseként jött létre, és a szlengben rajongót, szurkolót, kedvelőt jelent. Történetesen ugyanilyen alakú szóval nevezi meg az angol köznyelv a legyezőt, a ventilátort és a malomkerék lapátját is.

A rajongó szinonimasorában eddig többnyire köznyelvi és választékos szavak szerepeltek (hódoló, imádó, udvarló, széptevő, tisztelő, bámuló, szerető, csodáló), úgyhogy szükség mutatkozhat olyan közönségesre is, mint a fan. A szurkolónak maga a rajongó és a bizalmas hangzású drukker a rokon értelmű szava, a fan megjelenése szinonimasorában nem tűnik különösebben indokoltnak.