2024. július 28., vasárnap

Nemzetközi kisképkiállítás Zentán

Szabadka és Topolya után a Tisza-parti településen is megnyílt a Kisképek IV. Nemzetközi Kiállítása

A zentai Művelődési Ház kiállítási termében pénteken este nyílt meg a Kisképek IV. Nemzetközi Kiállítása. A tárlat megnyitóján előbb Boros György grafikusművész üdvözölte az egybegyűlt vendégeket, majd Mezei Erzsébet grafikusművész nyitotta meg a kiállítást, aki előbb a kisképek művészettörténeti jelentőségét elemezte, majd a kiállított alkotásokat méltatta.

– Az itt kiállított kisképek alkotói valószínűleg nem elsősorban a művészettörténeti szabályokat tartották szem előtt alkotás közben, annál is inkább, mert az idők során ezek a szabályok is sokat változtak a kor emberének léptékét követve, de ez a művészek által kedvelt kifejezésforma és méret, nevezzük kisképnek vagy miniatúrának, mára már szabadon és kreatívan megközelíthető, és ezzel a szabadsággal éltek is az alkotók. Az újítások, kísérletezések és technikák sokasága tetten érhető itt, amit az itt látható képek is bizonyítanak. Átnéztem a kiállítás képeit, többször is, és a stílusukról már jól ismert alkotók munkáit is megcsodálva, nagyon jóleső érzéssel időztem el a fiatal, frissdiplomás vagy még a képzőművészeti egyetemeket tanuló alkotók üde, mai, remek alkotásai előtt, amelyek igazi művészi élményt nyújtanak. Rendhagyó ez a kiállítás, mert ugyanabban a térben és ugyanabban az időben egyszerre több korosztályt, ilyen létszámban a már ismert és kézjegyükről is felismerhető művészek mellett ennyi ígéretes fiatal alkotó munkáját is látni. Érdekes volt a témákat és az alkalmazott technikákat is megfigyelni, ami ugyancsak azt bizonyítja, hogy a gyakorlatban elrugaszkodtunk a hagyományoktól, magunk mögött hagyva a szigorú szabályokat, de mindenkor tiszteletben tartva azok művészettörténeti múltját. Az itt látható művészi megnyilvánulások a kiállítás korszerűségét, a mai igények követését tárják a közönség elé – hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Mezei Erzsébet, hozzátéve, az alkotók részvételi szándéka is jelzi, hogy a kiállítássorozatnak sikere van, hiszen az alkotók örömmel vesznek részt ezen a színvonalas művészeti seregszemlén, és a kisképek kiállítása már részévé vált a vajdasági jeles képzőművészeti eseményeknek. – A kisképeken keresztül találkozik a Kárpát-medencében és az azon is túl élő és alkotó művészek világlátása, művészi szemlélete az alkotói szabadsággal. Kiolvashatóak a saját és a környezetük üzenetei, gondolatai, érzései és egyben egy térség, valamint egy időszak lenyomata is. Technikák sokasága jelenik meg ezeken a képeken, és nagyon érdekes az a megoszlás, amely az alkalmazott technikákat illeti. A festőtechnikák megjelenése: 14 akvarell, 9 akril, 6 olajfestmény, 4 tempera, 3 pasztell; rajzokból 10 tusrajz és 3 egyéb rajztechnika szerepel; a grafikai technikák közül 5 linómetszet, 3 fametszet, 2 hidegtű, 1 mezzotinto és 1 monotípia látható; digitális nyomat, fotográfia, eletrografika megnevezés alatt 16 alkotás készült; a legtöbb, összesen 39 kép technikájának megjelölése azonban az ún. vegyes technika. Ez is azt jelzi, hogy a művészek igencsak szívesen élnek a kifejezés szabadságával, és kombinálják a technikai lehetőségeket, újabb minőség létrehozása érdekében – magyarázta Mezei Erzsébet, majd végezetül köszönetet mondott Boros Györgynek, amiért – ahogyan fogalmazott – elkötelezett művészi hitvallása és folytonos, kitartó alkotói, nevelői és szervezői készsége révén életre hívta a kiállítást.

A Képző-, Ipar- és Tervezőművészek Szabadkai Egyesülete szervezésében megrendezett Kisképek IV. Nemzetközi Kiállításának anyagát a zentai Művelődési Ház előtt a tavalyi év novemberében előbb a szabadkai Szabadegyetemen, majd a topolyai Art Galleryben mutatták be. A tárlat létrejöttét Szabadka Város Önkormányzata támogatta.