2024. július 18., csütörtök

Művészet egy leheletből

Júliusban Belgrád ad otthont a Nemzetközi Színházkutató Szövetség világkongresszusának

A Nemzetközi Színházkutató Szövetség világkongresszusát az idén Belgrádban tartják meg, amikor is több mint ezer, a színház világában elismert szakértő, teoretikus, gyakorló művész, mintegy nyolcvan önkéntes, valamint több mint nyolcszáz szakmai és színházi előadás, zenei és táncos performance érkezik a világból Szerbiába. 

Ana Brnabić kormányfő az eseményt, amelyre július 9-e és 13-a között kerül sor, a kulturális diplomácia egyik módjának nevezte, amelyet Szerbia már hosszú évek óta nem gyakorol, holott szavai szerint a sikeres társadalom a kultúrán, az oktatáson, a tudományon és a kreativitáson alapszik.
Ivana Vujić, a belgrádi Drámaművészeti Kar rendes professzora, illetve a világkongresszus szervezőbizottságának elnöke elmondta, a színházi szakemberek világnagyságú találkozóját négyévente tartják meg, talán ezért is olyan nagy jelentőségű, hogy Sanghajt megelőzve Belgrád kapta a lehetőséget a bemutatkozásra. Kifejtette, a nemzetközi szervezet 1953-ban alakult meg, azóta alig néhány város kapta meg a lehetőséget arra, hogy vendégül lássa a színház világának kiválóságait. A belgrádi Drámaművészeti Kar még 2016 augusztusában megkezdte a szervezést, hogy ez a találkozó megvalósuljon. Így több mint ezer résztvevőt várnak Belgrádba erre a néhány napra, akik a Színház és a migrációk témájában 890, többségében performance jellegű előadást mutatnak be, köztük 11 táncos performance-ot is. A világ minden tájáról érkeznek előadások, amelyek mellett a hazai produkciók közül bemutatják a belgrádi Nemzeti Színház Rodoljubci című előadását, a Bitef Színház Macbeth című táncos performance-át, valamint két migrációk témában elkészült előadást tekinthetnek meg mindenekelőtt a színházi szakemberek, illetve a művészeti egyetem hallgatói. A kettő közül az egyik Ladik Katalin újvidéki művész előadása. Több mint 800 szakmai előadásra, műhelymunkára is sor kerül, amelyeket a világ legkiválóbb teoretikusai és színházi szakemberei tartanak meg, mint például az amerikai dr. Marvin Carlson, a New York-i Egyetem tanára, a közel-keleti színházi kultúra szakértője, vagy dr. Jean Graham, a Kaliforniai Egyetem ibériai és latin kultúrát kutató tanára. Előadást tart majd többek között dr. Bishnupriya Dutt indiai, dr. Janelle Reinelt brit, dr. Mee-won Lee dél-koreai, dr. Hanna Korsber finn, dr. Paul Rea ausztráliai, dr. Milena Grass chilei, dr. Hayato Kosuge japán, dr. Khalid Amine marokkói, dr. Elaine Aston svéd, dr. Boris Daussà Pastor spanyol és több más neves színházi szakember is.
Miloš Pavlović, a Drámaművészeti Kar dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Belgrádba érkező legelismertebb színházkutató jelenléte a 70 éves belgrádi egyetem számára is nagy jelenőséggel bír, hiszen a tudás és a szakmai tapasztalatcsere mellett világszínvonalú kapcsolatok kialakítását is lehetővé teszi az egyetem elméleti szakembereinek és a hallgatóknak a munkásságában.
Ana Brnabić kormányfő a világkongresszus sajtótájékoztatóján elmondta, hogy ez az esemény nemcsak Belgrád, hanem egész Szerbia számára jelentős, hiszen amellett, hogy Belgrád a kezdeményezőkészségével és kreativitásával legyőzte Sanghajt, amely sokkal nagyobb kulturális kerettel és rendszerbeli támogatással rendelkezik, egy újabb ajtót nyitott meg a világ felé.
Arra az újságírói kérdésre, mekkora költségvetéssel rendelkezik a szervezőbizottság az ilyen nagyszabású világkongresszus megtartásához, Ivana Vujić elmondta, ő már hozzászokott ahhoz, hogy a kultúrában nemritkán pénz nélkül kell boldogulni. A munkáját elsősorban hivatásnak tekinti, és minden feladatra kihívásként tekint, már megszokta, hogy egy leheletből is lehet alkotni valamit. Ezúttal Ana Brnabić közbenjárásának köszönhetően a kulturális minisztérium 5 millió dinárt, Belgrád városa további 2 millió dinárt, az oktatási minisztérium pedig 300 ezer dinárt különített el erre a célra.