2024. július 19., péntek

A Csongor és Tünde Zentán

Szerdán mutatja be legújabb előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház társulata
Perényi Balázs

Perényi Balázs

Szerdán mutatja be legújabb előadását a Zentai Magyar Kamaraszínház, amelynek társulata Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét vitte színre, Perényi Balázs rendezésében, akinek munkáját zeneszerzőként Kovács Áron Ádám, koreográfusként pedig Mezei Gábor segítette. Az eladásban a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei mellett Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője, valamint Fülöp Tímea és Verebes Judit, a Művészeti Akadémia két hallgatója is látható lesz.

– A Csongor és Tünde amellett, hogy nemzeti klasszikus, egy fantasztikus mű is, ami nem olyan értelemben tekinthető klasszikusnak, hogy egykor valamit megfogalmazott, amihez időről időre visszanyúlunk, hanem olyan értelemben, hogy minden korszak felfedezheti benne azt, ami számára fontos és érdekes. A fiatalkori útkeresésről, a válságból való kiútról és a boldogság kereséséről szól, amely kérdések ma is igen égető problémát jelentenek, hiszen a fiatalok elveszettek, keresik a helyüket, keresik az útjukat, és ez az útkeresés fantasztikus filozófiai mélységben és igen nagyfokú gondolati gazdagságban bontakozik ki. Mindeközben remek szerepekkel és remek jelenetekkel találkozhatunk benne, valamint egy csodálatos költői nyelvvel, amely ugyan ma már némiképp távolabb áll tőlünk, mégis nagyon kifejező, hiszen ha érthető helyzetekben hangzik el, akkor a szépsége is felfénylik, és érthető, sőt, kifejezetten jó drámai szöveggé is válik – hangsúlyozta lapunknak nyilatkozva Perényi Balázs, az előadás rendezője, aki kérdésünkre, mennyire számíthatnak majd újszerű előadásra a nézők, hozzátette: – Amiben kérlelhetetlenek voltunk, az a mű gondolatisága, tehát minden motívum a műből olvasható és a műből fejthető meg, ami viszont új, az a környezet, a figurák és talán az életérzés is. Ez az életérzés újszerű, mégis rokon a romantika fiataljainak életválságával, amely nagyon hasonlít a jelenkor válságához és útkereséséhez. A mű gondolatiságához és a szövegéhez tehát teljesen hűek voltunk, dramaturgiailag átalakítottuk, egyszerűsítettük ugyan, a történet azonban változatlan, tehát ugyanazt a történetet meséljük el, talán egy kicsivel érthetőbben és követhetőbben.

Az előadásban a Zentai Magyar Kamaraszínház színészei – Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Rutonić Róbert és Virág György – mellett Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színésznője, valamint Fülöp Tímea és Verebes Judit, a Művészeti Akadémia két hallgatója is látható lesz, ráadásul szerepkettőzésre is sor kerül majd.

– A szerepkettőzést azért tartottuk fontosnak, mert több olyan fiatal van, aki alkalmas az adott szerepre, és ezért mindenképpen szerettünk volna nekik minél több lehetőséget biztosítani és minél nagyobb teret engedni, a szerepkettőzéssel ugyanakkor a munka során más-más tartalmak is felfénylettek, hiszen bár a kotta ugyanaz, a szereplők személyisége egészen más, mégis mindkettő érvényesnek tekinthető. A próbafolyamat egyébként nagyon nagy keresés volt, és bár tudtuk, hogy ez nem egy könnyű darab, és nagyon gyakran nem is sikerül minden gazdagságát megszólaltatni, számunkra is nagy munka volt mindannak a színházi nyelven történő megfogalmazása, amit megtaláltunk benne – magyarázta Perényi Balázs, aki reményének adott hangot annak kapcsán, hogy a kamaszkorba lépő fiataloktól kezdve egészen az idősebb korosztályhoz tartozó személyekig mindenki talál majd az előadásban valamit, ami magával ragadja, hiszen – ahogyan fogalmazott – a Csongor és Tünde ugyan a fiatalokról szól, ugyanakkor Mirigy alakja kapcsán az öregedésről és az elmúlásról is mesél a nézőknek.

A Zentai Magyar Kamaraszínház Csongor és Tünde című előadásának bemutatóját november 9-én, szerdán este fél nyolcas kezdettel tartják meg. A premierre belépők a színház jegypénztáránál vásárolhatók, vagy a szinhaz@tlkk.org e-mail címen, illetve a 024/812-604-as számon igényelhetők.