2024. július 16., kedd

„Bonyolult, súlyos, szövevényes. Olyan, mint egy zenemű.”

Pénteken mutatják be az Újvidéki Színházban a Patkányok című előadást

A szerdai sajtótájékoztatón Alföldi Róbert rendező és az Újvidéki Színház tagjai egybehangzóan komplexnek, ámde izgalmasnak ítélték Gerhart Hauptmann Patkányok c. művét, amely bemutatójára most pénteken kerül sor.

Alföldi Róbert a darab rendezője a sajtónak adott nyilatkozatában megjegyezte, hogy egy nehéz darabról van szó, már csak történet szempontjából is. Ezenkívül pedig a szerző a dramaturgiai alapszabályokat felrúgva formálja a szereplőket, alakítja stílusukat, bocsátkozik végletekbe, ami nehézzé teszi, hogy egy koherens előadás kerüljön színpadra. Rámutatott arra, hogy tovább nehezíti a helyzetet az a tény is, hogy a darab a tragédia, a komédia, a kabaré, a naturalizmus és a hétköznapi történet elemeit is magában hordozza.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire nehéz egy ilyen összetett elemekkel tarkított előadás befogadása a nézők számára, a rendező kifejtette, hogy ez egy alapvetően jó dolog, hiszen így az előadás aktív részvevőivé válnak, ami gyakorlatilag a színház célja is. A darabbal kapcsolatosan még abbeli reményét fejezte ki, hogy sikerült egy koherens, a szó legnemesebb értelmében véve szórakoztató darabot színpadra állítani, amely hatást gyakorol, illetve gondolkodásra bírja a nézőket. Végül megjegyezte azt is, hogy megtiszteltetésnek veszi, hogy egy ilyen modern, bátor kortárs társulattal dolgozhat, mint az Újvidéki Színház csapata.

Gyarmati Kata dramaturg a darabot egy zeneműhöz hasonlította, hiszen már a mű első felvonásában több különböző szál alakul ki, és a darab maga is többféle szerkesztésből áll össze, történetesen lineáris és mozaikos szerkesztésből.

– Annyi szál, dallam indul el egyszerre, hogy gyakorlatilag a végén áll össze egy teljes egésszé. Ezért gondolom, hogy olyan, mint egy zenemű, hiszen muszáj megszólaltatni minden egyes hangot, hogy érvényes legyen – emelte ki Gyarmati.

Megjegyzi továbbá, hogy egy ilyen darab színpadi megkomponálása hatalmas kihívás elé állítja a rendezőt és a színészt is. Végül arra is rámutatott, hogy a Patkányok gyakorlatilag – annak ellenére, hogy a múlt század elején íródott – ma is igen aktuális problémákat vonultat fel, elsősorban a gyermekvállalással kapcsolatos kérdéseket és gondokat.

Balázs Áron, Pataki-gyűrű és Jászai Mari-díjas színész, aki az előadásban Harro Hassenreuter volt színigazgatót alakítja, elmondta, hogy ebben a darabban mesterien jutnak kifejezésre az emberek alapvető ösztönei, amely gyakorlatilag megengedi, hogy az egész színpadi cselekményt egy patkányfészekben zajló történésekhez lehessen hasonlítani.

Krizsán Szilvia Sterija-díjas színművésznő a darab egyik legfontosabb szereplőjét, Johnnét alakítja. Ezzel kapcsolatban a sajtó képviselőinek megjegyezte, hogy egy nagy és nehéz szerepről van szó. Kifejtette továbbá, hogy szülőként eleve szellemi megterhelést okoz egy olyan darabban játszani, ahol három csecsemő is meghal, viszont lehetőség van egy bizonyos fokú elidegenedésre, amely „emészthetővé” teszi a sötét cselekményt. A színművésznő azonban megjegyezte, hogy nem mondható a darab egyöntetűen feketének, hiszen több szempontból is megközelíthető a mű.

Mészáros Árpád Sterija-díjas színész, aki John szerepét alakítja a darabban, kifejtette, hogy tulajdonképpen egy borzasztóan aktuális témáról van szó, olyanról, amelynek a színháznak alapvetően foglalkoznia kell.