2024. október 25., péntek
Színháztörténet a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával

Színház legyen!

Könyvbemutatóval ünnepli az Újvidéki Színház fél évszázados fennállását

Dupla könyvbemutatóval ünnepli fennállásának ötven évét az Újvidéki Színház október 25-én, pénteken este 18 órakor. Az esemény szimbolikus lezárása annak az egyéves ünnepnek, amelyet tavaly októberben a Vajdasági Színházmúzeum ünnepi kiállításával és tanácskozásával nyitott meg a teátrum, és amellyel a színház működésének fél évszázadáról emlékezik meg.

Két könyv – egy szerb és egy magyar nyelvű – lát napvilágot pénteken a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával, ám a két kötet korántsem egymás fordítása vagy változata. Inkább egymásra épülő és egymással feleselő művek ezek, amelyeknek szerzői igyekeztek kerülni a formalitás szárazságát, a kizárólag objektív tények tárgyilagos felsorolását.

A magyar nyelvű Színház legyen! című munka dr. Góli Kornélia teatrológus, egyetemi tanár és dramaturg műve. Góli az oral history, az elbeszélt történelem eszközeit használja fel, hogy alkotók és igazgatók szavain keresztül, mélyinterjúkban tárja fel a színház múltját és jelenét. Vladimir Kopicl költő, színházkritikus saját tapasztalatából és mások írásaiból táplálkozva esszében regéli el az Újvidéki Színház történetét, amely szubjektív írást Zoran Maksimović, a Színházmúzeum vezetője egészít ki gazdag tényanyaggal.

A könyvbemutatóra az Újvidéki Színház szeretettel vár minden érdeklődőt. A belépés ingyenes.

80 éves a Magyar Szó, Magyar Szó Online kiadás

Nyitókép: Újvidéki Színház