2024. július 16., kedd

Kísérletező dzsessz

Egyedülálló hangok kavalkádja színesítette be Újvidéket a hétvégén

Fergeteges hangulatban telt a tizennyolcadik Újvidéki Dzsessz Fesztivál második és harmadik napja is. A patinás rendezvény folytatásában is képes volt új tartalmakkal megörvendeztetni a nagyérdemű közönséget, katartikus élményekkel gazdagítani zenei tapasztalataikat.

A fesztivál második napján elsőként az amerikai előadóművész, Tim Green lépett a színpadra, az európai Trio Trippel. Az improvizált kvartett zenei felhozatala a klasszikus dzsesszfelállás a plusz egy szaxofonnal különleges hangzásvilágot alakított ki, egy sajátos zenei utazásra invitálva a hallgatóságot, akik az út minden egyes pillanatát élvezték.

A rendezvény második napjának folytatásában Amina Claudine Myers lépett a nagyérdemű elé. A klasszikus zenei oktatásban részesült amerikai énekesnő autentikus hangzásával azonnal elvarázsolta a zenekedvelő közönséget.

A második nap utolsó fellépője Marc Ribot, Susie Ibarra és Dave Douglas alkotta trió voltak, akik legújabb közös Sanctuary névre hallgató albumukat mutatták be a rendezvényen.

A harmadik – és egyben a fesztivál utolsó napján – elsőként Milena Jančurič és zenekara lépett színpadra. A fiatal, tehetséges művésznő vezette zenekar modern, kísérletezős és rendhagyó hangzása egyedi atmoszférát teremtett a rendezvényen.

Az utolsó nap második fellépője Roberto Gatto Perfectrio elnevezésű együttese volt, akik szintén az experimentális dzsessz vizein eveznek. A stílus klasszikus elemeit különböző modern elektronikus hatásokkal fűszerező zenekar egyedülálló hangulatot varázsolt a háromnapos rendezvényen.

Az utolsó este zárózenekara a The Jure Pukl/Daniel Nöesig kvintett volt, amelynek sorait olyan ismert nevek erősítették, Tzumo Árpád zongorista, Josh Ginsburgh és Gregory Hutchinson. A zenekar két vezetője már több mint tíz éve dolgozik együtt, viszont első hivatalos kiadványuk csak négy éve látott napvilágot. A klasszikus dzsessztradíciók világát kövező zenekar a két alapító tag szerzeményeit adta elő kiváló pontossággal.