2024. szeptember 4., szerda

Operaelőadás Szabadkán

Szerdán a Jadran színpadon várja a szervező, az Electe a közönséget

A Dido és Aeneas Henry Purcell háromfelvonásos operája. A görög hős és a karthágói királynő szerelmének tragikus történetét szerdán este 8 órai kezdettel Szabadkán, a Jadran színpadon az újvidéki Isidor Bajić középfokú zeneiskola szólistái, vegyeskara és zenekara előadásában láthatja, hallhatja a közönség.

Az opera egy előkelő londoni leánynevelő intézet számára készült 1689-ben. Szövegét Nahum Tate írta Vergilius Aeneis című eposza alapján. Bemutatója 1689 decemberében volt a chelsea-i leányiskolában.

Az opera cselekménye dióhéjban: a trójai háború után Aeneas Karthágóba menekül, itt a hős és a város királynője egymásba szeretnek. Gonosz alvilági szellemek azonban szervezkedésbe kezdenek a kapcsolat meghiúsítására. Egy vadászat közben a boszorkányok nagy vihart keltenek, és a párt elválasztják egymástól, Aeneasszal pedig közlik: Jupiter parancsára Itáliába kell hajóznia. Dido nem hisz az isteni parancsban, és amint Aeneas és harcosai elhajóznak, véget vet életének.

Az operaelőadáson vezényel: Tamara Adamov Petijević. Az operát Maja Grgić rendezte. Az előadás vendégei az újvidéki balettiskola növendékei.

A sajtótájékoztatón az Electe civil szervezet képviselői elmondták: igazi zenei csemegének ígérkezik a szerdai vendégszereplés, annál is inkább, mert 1953 óra nincs Szabadkán operatársulat. A szabadkai önkormányzatnak, a művelődési minisztériumnak, a szabadkai Népszínháznak, az újvidéki Szerb Nemzeti Színháznak, az Újvidéki Színháznak köszönhetően kerül sor erre a zenei eseményre, a belépés díjtalan. Előzetes jegyfoglalás a 061/1512685-ös telefonszámon.