2024. július 28., vasárnap

Dallamtalálkozások

Korokon és tájakon át Sebestyén Mártával

Erdőkön, mezőkön járó... című műsorában Európa színes zenei virágoskertjéből válogatott csütörtök esti topolyai koncertjén Sebestyén Márta világhírű népdalénekesnő, aki ezúttal Andrejszki Judit barokk énekes, csembalóművész és Szabó Zoltán furulyás, dudás, néprajzkutató kíséretében érkezett vajdasági fellépéseire.

Régi zenéket, dallamokat hallgattunk, amelyek részben a népi emlékezetből, szájhagyományból, részben pedig írott forrásból származnak, s különleges szép harmóniák születtek az egymáshoz kapcsolódó dallamokból. A koncert a gregoriántól indult, a Szent Istvánt dicsőítő énekkel folytatódott, az UNESCO Művész a békért címet viselő Sebestyén Márta frappáns összekötő szövegei segítettek az eligazodásban – a tőle megszokott közvetlenséggel, belső derűvel konferálta fel a dalcsokrokat –, magyar, latin, és spanyol dalok előadásán kívül dobolt és furulyázott, gardonon játszott. Jártunk Mátyás király udvarában, az Esterházy kastélyban, többek között a csalfa vak reményt megéneklő Csokonai vers, egy népdallá lett Petőfi vers is elhangzott, majd együtt énekeltük a Kossuth-nótát, a reneszánsz táncdalok, a farsangi dudanóták pedig vidámságot, derűt csempésztek a január esti hideg télbe.

A topolyai mozitermet színültig megtöltő többgenerációs közönség odaadó figyelemmel, szinte megilletődötten hallgatta végig a szebbnél szebb dalokat, s hatalmas tapssal, virágcsokrokkal köszönte meg a századokat átívelő zenei kalandozást.

Rendkívüli élményben részesített bennünket a Sebestyén Márta a topolyai, a szabadkai és a temerini fellépését biztosító Élet Szövetsége polgári szervezet, melynek ez volt az első hivatalos, bemutatkozó rendezvénye, s melynek egyik, s legfőbb célja, a szülőföld és általában az élet értékeinek hirdetése.

Kitűnő kezdet, legyen hasonlóan felemelő a folytatás is.