2024. július 18., csütörtök
CSANTAVÉR

Sakk határok nélkül

Nem mindennapi rendezvénnyel hívta fel magára a figyelmet múlt hét csütörtökén a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola. Az oktatási intézményben Sakk határok nélkül elnevezéssel tehetségnapot tartottak, az volt a cél, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a sakk mennyire sokszínű, mennyi készség fejlesztését segítheti, és tették mindezt igencsak szórakoztató módon. Volt ott sakkbazár, sakkbuli, majd kora délután ügyességi, logikai sakkos akadályversenyre került sor, amelyben a 7. és 8. osztályosok vettek részt, a rendezvény pedig a Sakkfesön divatbemutató show-val zárult.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

Megérkezésünkkor tele volt az iskola tornaterme, a gyerekek izgatott ricsaja fogadott bennünket, mindannyian feltüzelve várták a nap rájuk váró eseményeit. A sakk jegyében zajló tehetségnapot a Vajdasági Tehetségsegítő Tanács (VaTT) és a csantavéri iskola szervezte, a rendezvényt ünnepi beszédével De Negri Ibolya, a VaTT elnök asszonya nyitotta meg.

A csantavéri iskolában tisztában vannak azzal, hogy egyre nagyobb figyelem irányul a sakk irányába, főleg amióta választható tantárgyként bekerült az oktatási programba. Évek óta házigazdája az intézmény a Sakkozni akarok! Sakkversenynek, tavaly itt zajlott a Chess Mob elnevezésű rendezvény, ezúttal pedig ismét a sakk népszerűsítése volt a cél. Hogy miért is a sakk köré építettek egy ilyen tömeges iskolai rendezvényt, arról Rózsa Zsombor fő szervezőt faggattuk:

– Azért találtuk ki, mert a sakk egyre népszerűbb, bekerült ugyanis a tanítási folyamatba, tehát jelenleg egy választható tantárgyról van szó. Rájöttek a sakk készségfejlesztő hatásaira, és mindenképp indokolt, hogy a tantárgyak között megtalálható legyen. Csantavér élen jár ebben, a mi általános iskolánk ugyanis az elsőként vezette be ezt a tantárgyat, amely minden iskolában választható a törvény szerint. Jó kapcsolatot építettünk ki sakkmesterekkel, együttműködünk a Polgár Judit Sakkiskolával, sok hasznos ötletet kapunk onnan is.

Rózsa Zsombor egyben az iskola sakktanára is, aki szerint a világban több helyen is már évtizedekkel ezelőtt bekerült a sakk a tanítási programba, és ennek pozitív hatása már náluk is érződik, folyamatosan gyarapszik az érdeklődő diákok száma:

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

– Csantavéren már 4 éve működik sakkszakkör – az ország legnépesebb ilyen szakköre, évek óta közel 100 gyerek látogatja a sakkórákat. 32 gyermek választotta ezt a tantárgyat, ők osztályzatot is kapnak, felsőbb szinten tanulmányozzák a sakkot.

A rendezvény első eseménye a sakkbazár volt, amelyen a gyerekek különféle sakkjátékokat mutattak be, amelyeket ugyan sakktáblán játszanak, de nem szigorúan a sakk szabályai szerint – Rózsa elmondása szerint kb. 200 ilyen játék ismert, ezek közül csütörtökön 13-at ismerhettek meg a diákok. Az ezt követő kvízjátékban sakkos kérdésekre válaszoltak a gyerekek, a legjobbak apró jutalmakat kaptak. Egy kis ellazító sakkbulit követően került sor a két legizgalmasabb programpontra: a Sakkstafétára, egy ügyességi, logikai, sakkos akadályversenyre, amely az egykori Játék határok nélkül hangulatát és szabályrendszerét idézte, illetve a Sakkfesön divatbemutató show-ra, amelyen sakkmotívumokkal ellátott ruhakölteményeiket, táskáikat, öveiket, cipőiket, arcukat, körmüket mutathatták be az alkalmi kifutón felvonuló diákok.