2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Cesc Fàbregas

Még csak 25 éves, de az Arsenal szurkolói közül sokan a klub legendájaként emlékeznek rá, amióta 2011-ben átigazolt nevelőegyesületéhez, ahol a hétvégi, Mallorca elleni bajnoki mérkőzésen három góllal vette ki részét az 5:0-s sikerből. Ezért választottuk őt rovatunk főhősének.

Cesc Fàbregas 1987. május 4-én született egy spanyol kisvárosban, a futballal pedig nyolcévesen, a Mataró együttesében kezdett el bensőségesebb viszonyt kialakítani. Tehetségére gyorsan felfigyeltek, még csak tízéves volt, amikor átkerült a Barcelona akadémiájára. Szerepelt a mindenféle spanyol korosztályos válogatottakban, a 2003-as ifjúsági vb-n gólkirály lett. Ugyanebben az évben óriási fordulat történt az életében, eligazolt ugyanis Londonba, és aláírta szerződését az Arsenallal. Nem sokkal érkezése után át is adott egy klubcsúcsot a múltnak, a Wolverhamptonnak lőtt góljával ugyanis ő lett minden idők legfiatalabb gólszerzője az Ágyúsoknál. Arsène Wenger ösztönzésére meghosszabbították szerződését, mert szerinte „Fàbregas az Arsenal jövőjének záloga, egyszerűen nem köthet ki más klubban”. Wenger keze alatt megbízható támadó középpályássá cseperedett, akinek a Patrick Vieira távozása miatt keletkezett űrt kellett betöltenie. Sikerrel tette.

A spanyol felnőttválogatottba is bekerült, a 2006-os vb előtt mutatkozott be, majd a németországi tornán is pályára lépett négy meccsen. Ugyanebben az évben Bajnokok Ligája-döntőt is játszhatott, de az Arsenal 2:1-re kikapott nevelőegyesületétől, a Barcelonától. Később újabb ötéves szerződést írt alá az Ágyúsokkal. Ekkor már meghatározó játékosa volt az Arsenalnak, 2008-ban pedig William Gallas távozásakor ő kapta meg a csapatkapitányi karszalagot. Ugyanebben az évben Európa-bajnok lett. A következő két idényben az Arsenal elég sokáig vezetett a bajnokságban, de a végére mindkétszer leadta előnyét, és a 2010/2011-es idény előtt olyan spekulációk kezdődtek, hogy távozik Londonból, júniusban pedig meg is érkezett a Barcelona 35 millió eurós ajánlata. Ezt azonban az Arsenal visszautasította, a klub és Wenger is ragaszkodott a 2010-ben világbajnoki címet nyerő középpályáshoz. A szezon tűrhetően kezdődött, de az Arsenal kikapott a ligakupa döntőjében, a legjobb 16 között esett ki a BL-ből, és az FA-kupában is csak a negyeddöntőig jutott. Ez a sikertelenség már az ifjú spanyolnak is elég volt, ki volt éhezve a trófeákra, és saját bevallása szerint is visszavágyott Barcelonába. Ezúttal már Wengernek sem sikerült meghiúsítania a játékos eladását, 34 millió euróért 2011. augusztus 15-én Katalóniába szerződött Fàbregas. Első idényében 48 meccsen lépett pályára a katalánoknál, 15 gólt és 20 gólpasszt jegyzett, és trófeákat is sikerült végre nyernie: győzött a spanyol kupában és szuperkupában, az európai szuperkupában, és FIFA-klubvilágbajnok lett, a válogatottal pedig megnyerte az ukrán–lengyel közös rendezésű Európa-bajnokságot. Ebben az idényben is jól halad a szekere, a BL-ben a negyeddöntő visszavágójára készül, a spanyol bajnokságban toronymagasan vezet a csapata, ráadásul ő is szerzett már kilenc gólt a pontvadászatban. Ebből hármat ugyebár a hétvégén, és ez volt pályafutása első mesterhármasa.

Kevesebb mint egy hónap múlva lesz 26 éves, és máris a világ egyik legjobbjának tartják, a világ egyik legjobb csapatában játszik, ami előrevetíti, hogy rendkívül sok siker vár még rá.

NÉVJEGY

Név:

Francesc Fàbregas Soler

Születési idő:

1987-05-04

Születési hely:

Arenys de Mar (Spanyolország)

Poszt:

Középpályás

Klubjai:

Arsenal (2003–2011), Barcelona (2011–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok:

390/84/132

Válogatott:

1978-12-01