2024. július 18., csütörtök
A HÉTVÉGE SZTÁRJA

Álvaro Negredo

Rovatunk e heti sztárja a spanyol válogatott alkalmi csatára, Álvaro Negredo, aki a hétvégén mesternégyest lőtt a spanyol bajnokság utolsó fordulójában. A Sevilla az ő góljaival verte hazai pályán 4:3-ra a Valenciát, és végzett végül a táblázat 9. helyén. Negredo nagy napjának talán a Real Sociedad csapata örült a leginkább, mert a Valencia eme vereségével ők csípték a BL-selejtezőt érő negyedik helyet.

Álvaro Negredo Madridban született, és értelemszerűen az egyik helyi csapatban, a Rayo Vallecanóban nevelkedett, és ebben az együttesben lépett pályára első profi mérkőzésén is. Történt mindez 2005 elején, a harmadosztályban. Nem maradt azonban sokáig a Priméra Divisiónt is többször megjáró kiscsapatnál, hanem még 2005 nyarán átigazolt a Real Madrid fiókcsapatába, a Castillába. Itt meg is csillantotta tehetségét, a 2006/2007-es idényben 40 meccsen 18 gólig jutott, amivel felhívta magára a királyi gárda akkori edzőjének, Fabio Capellónak a figyelmét is, aki nevezte az első csapat keretébe néhány Király-kupa-mérkőzésre, amelyen azonban kihasználatlan cserejátékos maradt, így a Real Madridban való debütálásra egy Atlético Madrid elleni barátságos mérkőzésig kellett várnia.

Végül nem lett belőle Real-játékos, a blancók vezetősége még 2007 nyarán megvált tőle, az élvonalba frissen felkerült Almería gárdája vásárolta meg. Két idényt töltött a kiscsapatnál, és mindkét idényben házi gólkirály lett – 2007/2008-ban 36 meccsen 13 gól, 2008/2009-ben 34 meccsen 19 gól fűződött a nevéhez.

Érthető módon a Real Madrid 2009 nyarán élt a visszavásárlási jogával, 5 millió eurót fizetett régi-új játékosáért, azonban néhány hét után ismét megvált tőle, ráadásul jókora haszonnal. Érdeklődött iránta a Real Zaragoza és a Hull City is, ám végül jelenlegi klubja, a Sevilla vette meg, 15 millió euróért. Ötéves szerződést kötött az andalúz egyesülettel, és talán kevesen gondolták, hogy nem sokkal később már a csapat meghatározó játékosaként tartják majd számon. Az első sevillai idényében komolyan meg kellett harcolnia a csapatba kerülésért Luís Fabiano és Frédéric Kanouté mellett, de még nagyrészt csereként szerepelve is eljutott 11 találatig a bajnokságban.

A 2009/2010-es idényt már a Sao Paulóba szerződött Fabiano nélkül kezdte meg a Sevilla, így főhősünk végre állandó játéklehetőséghez jutott a világ egyik legerősebb bajnokságában, és ezt a szezon során szerzett 26 góljával hálálta meg, ráadásul szerepet vállalt csapata Király-kupa-győzelmében is. Az előző, 2011/2012-es bajnokság kicsit szegényesebbre sikeredett, elvégre „csak” 14 gólra volt „képes”, idén viszont valósággal megtáltosodott, 36 bajnokin lépett pályára, és 25-ször rezgette meg az ellenfelek hálóját – a kupában 6 meccs/6 gól a mérlege –, amivel a spanyol góllövőlista negyedik helyén zárt.

Negredo bemutatkozhatott 2009. október 6-án, Örményország ellen a spanyol válogatottban is, ahol azonban általában csak harmadik-negyedik számú csatárnak számít, így a rangsorban előtte állók (Fernando Torres, David Villa, Fernando Llorente) sérülése vagy gyöngébb csapatok elleni mérkőzések esetén jut szóhoz. Eddig összesen 14-szer ölthette magára a címeres mezt, hatszor eredményes is tudott lenni.

A 27 éves csatárban láthatóan van potenciál, néhány évig még képes lehet a legmagasabb szinten futballozni, nem lepődnénk meg, ha már a nyáron távozna Sevillából, és azon sem, ha nem egy kis- vagy középcsapat vásárolná meg.

NÉVJEGY

Név: Álvaro Negredo Sánchez

Születési idő: 1985. augusztus 20.

Születési hely: Madrid (Spanyolország)

Poszt: csatár

Klubjai: Rayo Vallecano (2004–2005), Real Madrid B (2005–2007), Almería (2007–2009), Sevilla (2009–)

Mérkőzések/gólok/gólpasszok: 328/139/48

Válogatott: 14/6/2