2024. július 18., csütörtök
VÍZILABDA

„A visszatérőkkel megnő a bajnokság színvonala”

A múlt héten Szabadkán járt a Szerbiai Sportszövetség képviseletében a szervezet elnöke, az egykori kiváló vízilabdakapus, Aleksandar Šoštar, akit lapunknak sikerült két beszéd között, egyik helyről a másikra menet megszólaltatni, így megtudhattuk, hogy mit gondol a szerb vízilabda jelenlegi helyzetéről, mit szól a Zvezda BL-trófeájához, illetve a ma 14 órakor, Szerbia Kína elleni meccsével kezdődő világligához kapcsolódó elvárásait is megosztotta velünk.

Hogyan látja a szerbiai sport és azon belül a vízilabda helyzetét?

– Elég nehéz a helyzet, ahogy az egész sport, úgy a vízilabda területén is. Ez nem is lehet másként, ha figyelembe vesszük, hogy milyen siralmas helyzet uralkodik a társadalmunkban. Igaz, hogy a vízilabda a legsikeresebb, legtrófeásabb sportágunk válogatott szinten, és hogy mostanában klubszinten is elkezdtünk címeket nyerni, de kevés az igazi központ, és még több támogatásra, utánpótlásra lenne szükség.

Nagy sikert jelent a szerb vízilabda számára, hogy a BL négyesdöntőjében két szerb csapat is ott volt, a Crvena zvezda pedig el is hódította a trófeát. Mit szól ehhez az eredményhez?

– Úgy érzem, hogy nagyon fontos a szerb vízilabda egészére nézve, hogy egy klubunk nyerte meg a BL-t. Mindenképpen dicséretre méltó eredmény, főleg úgy, hogy a klubok vezetői szerint váratlan volt a sikerük, ők maguk sem számítottak rá. Ez a siker nagyban hozzájárulhat a szerb vízilabda fejlődéséhez.

A szerb és a magyar játékosok közül is sokan visszatértek az eddigi állandó célállomás Olaszországból Szerbiába és Magyarországra, mivel Itáliában elfogyott a pénz a vízilabdából. Ez jót vagy inkább rosszat tesz a szerb vízilabdának?

– Mindenképpen jó, hogy visszatérnek, csak erősebb lesz a bajnokságunk ezáltal. Az a rossz, ami miatt elmentek egyáltalán külföldre, hogy a vízilabdánkban olyan a gazdasági háttér, hogy a normális megélhetés miatt távozásra kényszerültek. A legjobb lenne, ha egyáltalán nem mennének el. Most viszont a magyar és a szerb bajnokság színvonala is jelentősen megnő a visszatérőkkel.

Mit vár a most rajtoló világligától?

– Biztos vagyok benne, hogy ahogy általában, ezúttal is erős felállításban utazunk, és hogy meglesz az esélyünk, hogy a legjobb helyezésekért játsszunk, aztán meglátjuk, hogy a végjáték mit hoz. A legfontosabb, hogy a fiúk a maximumot nyújtsák, szerintem van olyan minőséges csapatunk, hogy az érmek egyikét megszerezzük.