2024. október 6., vasárnap

A spanyolok legyőzték a címvédőt!

X. FÉRFIKÉZILABDA-EB – SZERBIA

A niši csoport eredményei után tegnap Újvidéken folytatódott a meglepetések sora, ugyanis a címvédő francia válogatott 29:26-os vereséget szenvedett Spanyolországtól.

Hiába kapott a csapatok bemutatása során
vastapsot az újvidéki közönségtől, a Nišben született átlövő (hét próbálkozásból három gól) sem tudott segíteni a kiválóan támadó spanyolok ellen.

Az 1972-ben született José Javier Hombrados már az első félidőben bebizonyította, hogy még mindig remek reflexei vannak, s öt hárított lövése, Thierry Omeyer három hárításával szemben, azt eredményezte, hogy Spanyolország kétgólos előnnyel mehetett a szünetre (15:13). A második félidőben is állandósult a két-három gólos spanyol előny, azzal, hogy 22:20-nál, amikor Karabatić ellen támadószabálytalanságot fújtak a bírók, a francia edző, Claude Onesta és a francia újságírók is dührohamot kaptak. Az előbbi ordított, az utóbbiak pedig a kenyérkereső eszközüket, a golyóstollat vágták a földhöz (jobb, mint ha a laptoppal tették volna…). Az 50. percre öt gól lett a spanyolok előnye (25:20), s a franciákon az sem segített, hogy Omeyer helyére Karaboue állt be. Egy halvány remény még felcsillant a franciák előtt, ám Abalo lövését Hombrados védte 27:25-nél. Ugyanilyen állásnál Guigou belőtte a hétméterest, és a spanyolok előnye egy gólra csökkent, ám Ugande, majd Garcia góljaival Spanyolország bebiztosította a győzelmét. A franciák legjobbja Jerome Fernandez volt hét góllal, rajta kívül még Abalo nyújtott jó teljesítményt (kilenc kísérletből hat gól). A spanyolok elmondhatják, hogy ez a csapat diadala volt, hiszen a 14 mezőnyjátékos közül csak Sarmiento nem talált be a francia kapuba!

Macedón döntetlen és lánykérés

Az A csoportban a vasárnap este megrendezett találkozón a dánok alaposan megizzadtak a Heister Zoltán vezette Szlovákia ellen. A vb-ezüstérmesek csak a félidő vége előtt tudták háromgólosra növelni az előnyüket (15:12), s a második játékrész elején dobott újabb két góllal megnyugtató vezetésre tettek szert. A vége 30:25 lett Dániának, de a szlovákok bebizonyították, hogy nem a levegőbe beszéltek, amikor a csoportból való továbbjutást tűzték ki célul, hiszen ha megismétlik a dánok elleni produkciójukat, akkor a lengyeleknek nagyon nehéz dolguk lesz.

– Igyekeztünk meglepetést okozni az első találkozónkon, s az első játékrészben nagyon jól játszottunk. A másodikban sajnos vétettünk néhány hibát, amit a dánok azonnal megbüntettek, így megérdemelten nyertek – mondta Heister Zoltán.

A B csoportban a macedónok nagy meglepetésre 26:26-os döntetlent játszottak a tavalyi világbajnokság negyedik helyezettjével, Svédországgal. A macedónok 26 góljából a Kiril Lazarov és Stevcse Alusovszkij kettős 14-et (7-7) vállalt, ám hiába vezettek 19:15-re, a svédek a 47. percben utolérték őket (21:21), majd percek alatt 25:22-es előnyre tettek szert. Lazarovéknak azonban volt erejük fordítani (25:26), ám Ekhdal másfél perccel a lefújás előtt beállította a végeredményt.

A mérkőzés után a mérkőzés tudósítója élőben jelentkezett be a híradóba, s beszélgetett a bemondóval a találkozóról, majd megkérdezte, van-e még kérdés a stúdióból. Mivel a válasz negatív volt, így a riporter ismét magához ragadta a szót, és azt mondta, neki lenne még egy: egy kis dobozt vett elő, amiben egy gyűrű volt, s megkérdezte a műsorvezetőtől:

– Hozzám jössz feleségül?

Azon az estén bizonyára a műsorvezető volt a legboldogabb macedón nő. És nem azért, mert a válogatott pontot szerzett az Eb első mérkőzésén…



Eredmények

A csoport: Dánia–Szlovákia 30:25.

B csoport: Macedónia–Svédország 26:26.

C csoport: Spanyolország–Franciaország 29:26 (15:13), a Magyarország–Oroszország mérkőzés lapzárta után ért véget.

D csoport: Norvégia–Szlovénia 28:27 (14:14), az Izland–Horvátország találkozó lapzárta után ért véget.


A mai program

2. forduló, A csoport (Belgrád): Lengyelország–Szlovákia (18.15, SZRTV2), Szerbia–Dánia (20.15, SZRTV2, Sport1).

Az A csoport 2. fordulójában Szerbia Dániával méri össze erejét. A szerb együttes az első találkozón kiválóan védekezett, amit az is bizonyít, hogy a lengyelek a felkészülési mérkőzéseken az Eb-bronzérmes Izlandnak 31, a vb-ezüstérmes Dániának pedig 29 gólt dobtak. Nem csoda, hogy Veselin Vuković szövetségi kapitány agyondicsérte a védelmét, amely mindössze 18 gólt kapott a 60 perc alatt. A dánok elleni mai találkozón kérdéses a Kielce beállósának, Rastko Stojkovićnak a játéka, aki a lengyelek elleni mérkőzésen sérült meg.

– A dánok elleni győzelem nagyon közel hozná azokat a célokat, amelyeket az Eb előtt meghatároztunk, s biztos, hogy még nagyobb motivációval várnánk a középdöntős csoportok mérkőzéseit. Arra kértem a játékosokat és most a szurkolókat is, hogy a lengyelek elleni siker után legyünk optimisták, de ne uralkodjon el rajtunk az eufória – nyilatkozta Vuković.

B csoport (Niš): Macedónia–Németország (18.15, Sport1), Svédország–Csehország (20.15).